måndag 29 april 2013

Ynglen då?

Tackar som frågar, de mår bra! Jag var lite orolig i början då jag inte visste vad jag sku mata dem med. Men smulade tetronas mat (proteinrikare än guldfiskarnas) till mjöl och gav miniminilite i gången. Det tog ett par dagar men så fattade de galoppen och började äta så man såg det. Förra veckan var jag också in till stan en dag och då passade jag på att åka till gräsvikens akvariebutik för att köpa artemi (mikroskopiskt små räkägg?). Det borde ge dem en god start i livet.
 Ett litet gäng med räkor flyttade också in i bolskålen för att hålla den algfri och äta upp möjliga kadaver.


Men bolskålen rymde inte många liter och vattnet blev fort grumligt och det var väldigt svårt att byta tillräkligt lite vatten samtidigt som man putsade bottnet. För mycket vatten ska man ju inte byta för då rubbas bakteriebalansen för mycket. Så jag började fundera på större..

Så råkade det sig så att jag i åratal haft ett tomt akvarium, bara som prydnad för att det är så fint. Var lite osäker på silikonsömmarna, det är gammalt och har stått torrt så många år. Det hör ett vackert "tak" eller lock till det men det är så murket att man inte kan ha det på om det är vatten i, då sväller det genast och börjar lukta, har använt akvariet ett par gånger under de senaste åren vid behov. Som när Kokis blev anfallen av verkkonuoliaset jag gjorde misstaget att blanda med guldfiskarna.

Så jag kollade sömmarna och tror de är ok. Lade lite sand på bottnet, fyllde på med vatten (det ryms väl 30 liter) och växter och en liten pump jag råkade ha. Sen var det dags att jaga yngel och varsamt, varsamt förflytta dem, ibland bara en i taget.


Till det nya hemmet för en tid framöver.
Min jättefina loppisfyndade lampa fick äntligen komma fram igen,den också. Får ta en bättre bild på den i dagsljus nåt tag.


Men stackrarna. Som jag misstänkte var pumpen (trots inställning på minsta läge och minimal storlek) alltför stark för de små sköra. De slungades mot glaset i strömmen som kom. Så jag fick användning av ett gammalt pyssel till en annan pump. Ett rör med hål i så vattnet kan riktas mot ytan och fördelas lite jämnare. Nu hålls de där de vill. Mer växter lade jag också i, de skyddar också mot strömmen.

De är ju trots allt bara någon millimeter små än.
guldfiskarna. Denna har ätit tetramat, av de röda flingorna (smulorna). Hur fina är inte de?!

Tisdag, favorit i repris

Klubbdag. Gick för att mata änder med Trull under tiden. De var dock inte så hungriga så vi fick mata lyckliga kråkor istället.  Han njöt. 
 Vi lekte ute till efter klubben då vi ännu lekte ute en tid med Trapp.

Så efter lunch hade vi då en favorit i repsris. Sovande barn på annat ställe än i sängen. Söta lilla rufstufs.


Andas långsamt, tänk snälla tankar..

Men att man kan vara arg och trött på att ingen lyssnar eller noterar en. Inte barnen inte den andra vuxna. Då har han endå fått tillbaka den normala (dock lite nedsatta?) hörseln i örat det försvann ur för en tid sedan.
Vi tar dagens exempel som nu fick det att koka över igen..

Igår.
Jag: Ni får sen hjälpa till med att bära sakerna till lopptorget nu på lördag! Han ba´ mm-m! 


Idag.
Då jag råkade höra ett samtal då de kom hem.
Vad var det? Ska du någonstans?
Nå till Kuopio, till kompisens öppning av klättringshallen! 

Och jag då. Svär fult inombords och har lite lust att gråta. Så trött, så trött. Nå, vi får väl ha alla lådor och påsar i vår tambur även i fortsättningen. Så kul.

Gammelgäddan

De gick ut på lördag eftermiddag, resten av gänget. Ringde upphetsade. Här simmar gäddor i ån!! Både jättar och små, i vår lilla smutsiga å som blir till ett gyttjit dike mot sommaren. Igår var de där igen, sambon försökte tom. fånga den med bara händerna (bara för att man kan..) och på kvällen gick jag ut med Trapp för att kolla undret själv. Vi följde ån från parken mot närbutiken och då vi kom till den lilla urgröpta "dammen" hittade vi dem. En låg alldeles stilla vid stenarna vid dammens kant och hade jag velat hade jag kunnat smeka den. Den struntade blankt i att jag stod en halv meter ifrån och pekade och förklarade högt för Trapp att den var där. Han hade lite jobbigt att fatta hur man ser under ytan liksom. Men till sist såg också han den, gammelgäddan, i präktig storlek.

En gädda

Här följer han upphetsat sin vattenballong han fick slänga i uppströms mot ett löfte om att själv plocka skräp på områdets talkodag.
man sku ha kunnat röra den hur lätt som hellst
ett öga under vattnet, men den måste nog ha sovit så stilla som den var. Ganska säker på sig själv. Där lär ha varit en hög med barn tidigare som försökte meta upp dem därifrån..

Sådant man gör då mamma inte är med..

Förra veckan veckoslut i bilder. Då de var hos farmor och farfar med bara far sin. Vi ryms ju inte längre hela familjen i en bil om de hämtar oss (vi har ju ingen egen bil) så jag blir för det mesta då ensam hemma och pysslar med sådant som är lättare att göra utan ivriga medhjälpare..

Det var första lite varmare veckoslutet och medan jag städade undan vintergrejjor såg det ut såhär i Esbo. (det sku det inte ha gjort om jag varit med..)

Beyblade turnering i varierande klädsel..

kurabyxpåklädning av finurlig parvel

Här hade de legat och solat i närmare en timme, turisterna. Det är farfadern som byggt stolarna!

Här sku jag ha valt att titta åt annat håll..



just chilling

mina älskade

Trapp gillar att posera. :)
Bilderna är självklart tagna av den "riktiga" fotografen i huset, sambon.

söndag 28 april 2013

Vad jag hittade i vårt kök, på tredje våningen

Vi har i många år, varje sommar, haft myrproblem i köket. Där traskar de som om de ägde stället. Flockas kring räkor som fallit på golvet, irriterar mig till vansinnes då de kryper omkring i vårt höghus. Nå. I år fanns det av dem även på vintern. Inte många, men tillräkligt. O förra veckan märkte jag liv på fönsterbrädet. en riktigt livskraftig myrstig. Så försökte jag se vart de gick och fann till min stora glädje (not!) att de visst lever inne i en av mina större krukor där (också). Den fick snabbskjuts ut på balkongen innan dessa lyfte..
Morr.

onsdag 24 april 2013

Måndag, en vårdag.

På veckoslutet, medan de andra var hos farföräldrarna, packade jag undan vintern. Eller nå, vinterkläderna fick hänga kvar, kanske det kan ses som en garanti för att det inte blir kallt nu plötsligt igen. Men fyra stora kassar med skor, pjäxor, skridskor, några famnfulla med skidor, pulkor, ishockeyklubbor, peffisar och hjälmar fick åka hiss ner till granntrappans förråd. Alltid lika motigt att göra men så blev det vår på balkongen till näst, med grundlig dammsugning och putsandet av alla ytor. Nu fattas bara lite mer värme och så blommor.
skor och en hög med hjälmar

Men på måndag var det vår. Vi drog ut på en liten FB-loppishämtningsrunda på förmiddagen. Hämtade fotis benskydd för en strunsumma och fick både galonvantar och en fin lippis, som jag tror Trapp tyckte blev hans, på köpet. I samma husbolag hämtade vi upp följande grej. Nåt som gjorde de små Mamma-Mu fansen överlyckliga. 
En riktig Kråka
Inte alltså levande riktig utan den riktiga kråkan från böckerna och serierna/filmen. Jag tror Kråkan hade sitt livs bästa dag!
Vi gick till en liten park/gård på vägen. Härlig bakgård kan man bara säga!!

Det var kärlek vi första blicken  (och bråk för Trull  älskar också Kråkan)

Trull hade fått med sin en gammal halare från Esbo. Rasavil oldschool. Vi fick den begagnat till Tripp i tiderna. Snyggful  tycker jag.

Kråkan fick klättra, rutsha och åka karusell 
och då vi hittade lite sandleksaker på nästa gård (där flera av Trapps klubbkompisar bor, men tyvärr råkade ingen vara ute just då) fick den också njuta av färska sandkakor.

Och igen, innan jag hann äta upp min lunch såg det ut såhär. Den lilla hade slocknat igen. Efter många timmar i solen. 
 Då vi vilat lite och tagit emot skolpojken var det dags att gå ut igen (man måste ju passa på sådana här dagar då solen skiner sådär!). Bokbussen har vi försökt minnas nu de senaste veckorna och denna måndag var inget undantag. Vi vinkade glatt åt dem då de senare åkte förbi då vi långsamt traskade på väg mot butiken för att föra vinterns burk- och glasinsamling.

Vi måste ju göra detta oftare! Oj vilka glada små hjälpare!

I butiken pantade vi den stora påsen med flaskor. Tyvärr fattade den lilla inte att man inte kunde slänga in flaskorna som i insamlingen och maskinen fick skrika varningssignaler ett par gånger.. men de var glada.

Så gick vi till följande bakgård.

Trapps halare är förresten i storlek 104. Han som fyller sex i juni.. Min lilla pys. <3

En bra dag! Försökte få dessa tvås energinivå att sjunka lite..men njae, DÄR misslyckades jag nog.

lördag 20 april 2013

Jag kunde ju inte tro mina ögon!

Den 16.4 slötittade jag som vanligt in i det stora akvariet. Plötsligt såg jag nåt som inte hörde hemma där. Nåt väldigt,väldigt litet, rentav minimalt simmade omkring invid mossbusken jag knutit fast på den vackra mangovreroten i vattnet. VA?! Stirrade allt vad jag kunde (det kräver precision att fokusera på rätt prick) och såg en massa småkryp till. Så började jag se ljusa minibollar på glas och växterna de rivit upp till vattenytan. Fiskyngel! Fiskyngel!!! Otroligt! Men vems? Det måste ju vara gulfiskarnas. Har inte flyttat in nya växter på en tid och alla ledtrådar pekade mot dem. De har ju härjat på som tokar sedan januari. Först var det ju bara de två stora pojkarna som snodde sig kring växterna och jagade varandra i nattens mörker, men på sistone har lilla Pepsi också blivit jagad. Det måste ju vara flickan då. Rund är hon åtminstone. Men en unge är hon ju själv också.. Knappt ett år?
Äggen låg högt och lågt. Guldfiskar lägger väl äggen uppe vid ytan, men de härjar så vilt samtidit och spurtar omkring att de klibbiga äggen sprids överallt. 

I ägget till höger ser man nästan ynglet. Mörkare prickar, som ögon..

ynglen är inte lätta att se med blotta ögat om inte man verkligen letar efter dem.

tycker mina närbilder blev rätt arty för att vara ärlig. 

och tänk att om allt går bra ska denna plutt bli en stor bjässe en dag

Hittar du tio yngel på bilden?
 Eftersom jag läst att guldfiskar äter sina avkommor tog jag och räddade en del medan jag bytte vatten.
pitstop hos fotografen innan flytt/flykt

och här, i bålskålen huserar de nu tillfälligt med bara en liten luftpump som pump. Dåligt, men hade inget annat..

Städade och tvinnade upp alla intvinnade växter som flöt på ytan. Stoppade ner dem så djupt jag kunde i sanden..
två dagar senare var det råddigt igen (de brukar vara snabbare..) Nu visste jag att kolla om det hänt nåt. O visst var där ju en massa nya ägg. Alla de små ynglen från förra satsen var redan uppätna och nu ser ni hur den duktiga mamman har stjärtfenan i luften däruppe till vänster, hon mumsar i sig ägg med hååård fart. Mums!
Undrar hur många gånger de redan lagt ägg och jag bara inte fattat det då allt blir uppätet..

Nå, nu har dessa ens en chans att bli en del i gänget bara de växer. Har ju jagat Shubunkins sedan hösten, förutom Pepsi har ingen hittats. Har jag tur får de tillökning till stimmet av deras egna barn. Det sku ju vara helt ur-häftigt! Håll tummarna! Än har dessa nämnligen inte fattat att äta av maten jag bjuder av. 


Loppisfynd

Förutom bord, cykel och kläder jag shoppat på FB-loppiset har jag också fyndat en del annat på sistone.

Som denna jättefina lilla hylla jag hittade på ett torg med ett par försäljare. Hade väntat mig nåt dyrt pris men blev förvånad då jag hörde summan. Inte var den ju billig, men sådär fina hittar man inte alla dagar. Jag gillar. Nu är den fylld med fiskmat och andra tillbehör.


Idag var det också dags för lopptorg på skolan där mamma jobbar. Den internationella skolan. Där jag shoppat loss redan som barn. Alltid lite speciella saker för mycket bra pris. Vi var lite sent ute men jag tror nästan det var bäst så för jag hittade helt tillräkligt redan nu..

Köpte bland annat en bilstol i gott skick (och fick äntligen byta ut den dåliga gamla i föräldrarnas bil/ar), vattentäta vinterskor som jag hoppas är mindre hala än de livsfarliga Vikingskorna jag gått med i år, en velourdräkt till mig, galonbyxor i följande storlek till Tripp (nästan oanvända för 2€) och så en liten klänning till Lindas  söta Inika (bara för att den var så söt att jag nästan tror den duger trots att inte vad som hellst slipper igenom kläddörrarna här!). Hem kom också:

8 salladsfat (nå vi använder denna storlek till about allt) och 6 stora tallrikar i vackert (mikro och diskmaskinståligt) porslin för 10€ (Må dessa överleva en tid!)

En stol för Trull om en tid och för små gäster att sitta på vid vårt nu lite högre bord.

En gammal bok (någon hade fått den till gåva 1987, stod det inuti) av akvarie"gurun" som alla hänvisar till också på nätet.
och så en hög med kläder. Nu höll jag verkligen emot, där hade funnits en massa annat fint också..men vi har rätt mycket till de två yngre och den äldsta är så noga nuförtiden att jag inget ids köpa då det inte duger..

Så kom det ju nog ett par småbilar och en byggareBob grävskopa med också. Men igen. Där sku ha funnits så sjuhuukt mycket mer som det kliade i fingrarna att köpa. Så jag var duktig, fast jag bar ut en massa. 
Älska loppis.

Bor du nära Rönnbacka så ordnas MLL:s barnloppis där imorgon. Alltså Mannerheimsbarnskyddsförbund sådär på svenska. Här pratas det bara så mycket om MLL att jag vant mig vid förkortningen på finska. Tror dock jag själv håller mig borta.

Så gick det en vecka igen..

Helt otroligt. Dit for den veckan igen. Det sku kunna gå lite långsammare nu, tycker jag. För trots att jag väntar på sommaren är jag nervös som bara den inför hösten och det "nya livet" efter nio (tio i oktober!!) år som hemmamamma. O min minsting, min baby, som är så stor redan. Pratar och kan så mycket. Jag vill ju snusa babydoft ännu, borra näsan i hans rufsiga hår, känna de mjuka armarna kring halsen. Varför ska de växa så otroligt fort?!

Min baby. Som är en liten husmor. Han är alltid där med sin stol då jag börjar laga mat. Livsfarligt men man måste väl låta honom hållas. Två gånger har han redan fallit ner från stolen då jag vänt ryggen till.. Suck. 

Men kanske han då blir den som lär sig kocka till sin mor en vacker dag?! Nu har han fått skära gurka med smörkniv redan (Nej, det gör vi nog inte om på en tid, andas,andas..)

Han är alltid där och hjälper med allt annat också. Som här. Han fick uppgiften att fylla de små grolådorna med mull.

och så var där plötsligt två som sku plantera små tomater.. Men jag hoppas ju att de också blir bitna av trädgårdsskötsel! Trapp har redan tidigare år visat rätt stort intresse på palstan. Härligt!
Onsdagen gick till historien i mitt huvud. Gick ut med bråkstakarna i det kalla mulna vädret. 

Glädjen, de hade sopat gatorna på vissa ställen!

Trapp beordrade Trull att stanna och ställa sig bredvid honom så jag kunde ta en bild på dem.
Mitt bloggbarn, sötnosen!

Och orsaken till att dagen gick till historien i huvudet var: De lekte i över två timmar i leran och pölarna, tillsammans och en med en fyraårig flicka (Stella, om Trapp undrar igen) utan att bråka en endaste gång!! Helt galet underbart! De har varit helt hopplösa mot varandra den senaste tiden. Men har man tillräckligt med lervälling går det tydligen att samsas.
Själv fick jag stå en bit bort och sällskapa med vår fd. väggranne vars äldre son är lika gammal som Trull. Den yngre fick jag träffa för första gången. Vi träffades EN gång då de bodde vägg i vägg med oss. Båda gick som i dimma på den tiden och så flyttade de bort. Hon var dock jättetrevlig och vi har sådär smått hållt kontakt via Facebook och nu var jag glad att de orkade komma på besök till parken. 

Fåglarna har också kommit tillbaka. Ni sku se livet på de göggiga ängarna och åkrarna. Helt sjuka mängder fåglar! Undrar vad det är de äter? Måsar, Cajor och Kråkor flockas i megaflockar och så tusen andra som man borde ta och bonga med kikare.

Då vi kom hem fick de gå i baden. Båda var leriga och våta från topp till tå. Frusna också (surprisesurprise). Han på bilden börjar äntligen vara ok med vatten igen efter en lång väldigt rädd period..

och medan jag åt upp min lunch hade han redan hämtat sina favoriter och slocknat på golvet. <3
 På torsdag var det klubbdag igen. Jag hade plockat med mig ett reklamblad för Lidl (vi får annors ingen skräppost genom luckan) och visste (tyvärr?) vad de hade i butiken från och med torsdag. Så vi åkte iväg med Trull då vi fört Trapp till parken.

Det blev nio KG (!) växtnäring. (För DET priset lönade det sig!) och så trängdes jag där med alla tanter och pensionärer för att få den vackra rosfärgen jag sett i tidningen. Nu borde jag bara få dem (det blev en i den vackra tvåfärgade färgen och en gul klätterros) utplanterat så fort som möjligt.

Då vi fört uppköpen hem gick vi till parken. Utanför huset där familjecafét pågick stod det närmare förtio (!) vagnar och kärror, också dubbla. Så vi valde att inte gå in denna gång. Han är inte precis bra på att dela med sig av bilarna och traktorerna där finns.. Istället blev vi ute i solskenet som värmde så skönt. 
och han fick änteliiigen blåsa bubblabubbla som han velat så länge. Hälften rann ju ut, men lyckan och det djupa skrattet som hördes var ju värt det! En annan mamma frågade om jag hade kameran med, tack för det! :)
 Så var det filmkväll på fredag och idag åkte de käraste till farföräldrarna igen. Själv gick jag på loppis med mamma, ni ska få se lite fynd i nästa inlägg.