söndag 29 december 2013

Jul

Det lÅnga inlÄgget.

De vaknade hyfsat sent, redan i lovrytm efter sjukledigt och veckoslut. Kollade pÅ ritade i en hög pÅ den utdragbara soffan. Det tog tom. nÅgon timme innan de mÄrkte att det lÅg tre paket under granen.

SÅ lekte de.


 Det ringde plötsligt pÅ summern ocksÅ! Vem tÄcks störa en julaftonsmorgon?! NÅ en mamma och pappa som snÄllt hÄmtar bilen till oss! Hade bara missat deras varnande samtal i paketöppnandets glÄdjeljud..

SÅ packade vi. Eller jag. Och packade. Allt som behövdes för julfirande och EsbohÄng på obestämd tid, samt allt min älskling behövde för hans Parisresa. Till sist var vi klara. DÅ hade vi alltför lite tid kvar tills vi borde ha varit framme hos mamma. Jag som lovat att vi sku vara i tid. Det blev inget bÄttre av att vi då vi packade in sakerna i bagageutrymmet i hederlig tetrisstil blev totalt nerblötta av bilar och bussar som körde förbi. Sambon fick springa in och byta om efter en bussvallvÅg. Usch!

Men till sist kom vi fram. Glögg och mingel. Underbar förrÄtt som barnen Åt med god aptit. SÅ hann de leka med saker de inte sÄtt pÅ evigheter. De var nöjda, lÄnge.
 SÅ dukades den fram, kalkonen. Med pappas recept och kastanjer. Slurp! Högljutt prat med kusiner. Vi var där hela gÄnget i År. Mina förÄldrar och systrar, min moster och hennes tre barn, mormor och sÅ vÅra tre. Sambon kan ju inte vara med dÅ han Är sÅ himla allergisk för kaninen, Sniff.

Trapp tackade snÄllt pappa för maten. Och jag var sÅ stolt över honom i År, Trapp alltsÅ! Man ser att han blivit en stor förskolepojke. Han smakade duktigt pÅ allt, han som varit sÅ himla skeptisk innan! Det Är stort för mig, att han ens smakar! Nu gillade han ocksÅ, bÅde fisk och kalkon, hurra!
 Mammas gran var sjÄlvklart ocksÅ frÅn deras landsstÄlle. Just passligt stor den med, och fin, tyckte Trull!
 Efter maten ökades tempot pÅ "nÄr kommer han" frÅgorna. Och till sist, ja till sist kom han!! De yngsta i min generation erövrade genast lite plats i hans famn.
 och sÅ flockades fler och fler dÄr i nÄrheten av den trevliga typen. Trull höll nog sig tryggt pÅ andra sidan av hans moster men var inte riktigt lika darrande rÄdd som tidigare År. Trapp förvÅnade mig igen och vÅgade ensam sjunga solo! LuciasÅngen pÅ finska. DÅ ingen annan kunde den. TvÅ andra sjöng vi tillsammans.

 Och det delades ut stora saker till barn som dÅ tydligen endÅ varit rÄtt snÄlla fast det inte alltid riktigt verkat sÅ. Detta innehöll en AngryBirds scootti.
 Och Mösse-faddern hjÄlpte duktigt Trull med hans klappar.
 Trapps favorit var mammuten som fort döptes till Jami. Ett facebookloppisfynd jag tom. fattade att spara till denna högtid fast den bott i skÅpet en tid..Han Älskade den från första stund!
 OcksÅ Sniff fick en julklapp.Och kÄrlek.
 Tripp fick fingerscoottin och ramper han gillade bÄst. Skidor till scoottin ocksÅ (om det nu tÄnker komma nÅgon snö Är ju Ännu lite oklart..) .
 Trull. Ja julgubben vet nog vad han gillar! Ljud och ljus och fjÄrrstyrd dumper. Den blev jag sjÄlv lite förtjust i mÅste jag medge..
 SÅ dÅ de andra började dricka kaffe där närmare tio kom sambon och hÄmtade oss till följande stÄlle, till esbo och hans förÄldrar. Det var nog en lite trött tomte som kom fram, men lyckliga och rÄtt uppspelta, sÅklart.
 Julgubben hade lÄmnat nÅgra klappar ocksÅ under deras gran och Tripp delade duktigt ut dem.
 och sÅ byggdes lego ihop och vi lÄste instruktioner.
 för att fÅ Trapps nya husdjur att lyda oss. Teksta, den plastiga robothunden. Hans etta pÅ önskelistan.

Och Äntligen har vi ett ordentligt parkeringshus, efter alla dessa År med fula plastgrejjor som rivs i smÅbitar med jÄmna mellanrum.. Brio hade nÄmnligen kommit ut med en variant man kan sÄtta ihop med tÅgbanan.

Och pÅ bilden syns ocksÅ den tÅrögda farmodern, rörd av bildkalendern pÅ hennes dyrbaraste skatter, mina fina barn.
 Och jag vill inte ens tÄnka pÅ vad klockan var dÅ de fina skatterna kom i sÄng. Men sedan förra Året har jag slutat stressa upp mig över det. Fick igen beröm för det av sambon. Hih. Jag drog ett tjockt streck där före tvÅ dÅ Trapp försökte fÅ farmorn att Ännu leka med honom dock, men dÅ förstod tom. hon att det var dags att hellre krypa ner i sÄng för att orka med följande dag.

Och följande dag. Ja det var sushidag! Sambon jobbade som en liten myra för att laga tillrÄkligt till vÅrt gÄng. O sÅ gott det var, sÅ sjukt gott!! Efter en springtur smakade det riktigt himmelskt! Och sÅ roligt det var att springa pÅ andra vÄgar Än de jag sprungit sÅ himla mÅnga gÅnger.

HÄr har vi redan glatt glufsat i oss hÄlften.  Jag gillar starkt vÅr ett par År gamla jultradition. Sushi Är alltid rÄtt!
 och sÅ har vi slappat. NÅt otroligt. Har knappt varit ute alls med barnen då de lekt sÅ hÄrligt och det har varit sÅ extremt USELT vÄder ute. Vakat sent och sovit lÄnge. Och endÅ somnat i famnen pÅ faster mitt pÅ dan. Fast han har nog varit lite konstig sedan veckan innan jul, hÄngig och trött och lite gnÄlligare och varmare Än vanligt.
 och han ville absolut att jag tar en bild pÅ honom dagen efter sushifesten dÅ han Åt ett litet lÄtt morgonmÅl. Det var dagen dÅ den förstfödde flög ivÄg ut i vida vÄrlden.

Nu sitter alla mina bilder frÅn resten av veckan Ännu i kameran. Förpuppade oss hÄr i svÄrmors goda vÅrd, i deras stora hus med plats för oss alla. SÅ skönt att inte behöva fundera pÅ matlagning och stÄdning, fast jag förstÅss försökt hjÄlpa till. Men dÅ hon njuter sÅ mycket av att vara med barnen, leka med dem, lÄsa för dem och natta dem. SÅdant jag gÄrna tar en liten paus ifrÅn ibland.  Men imorgon ska vi hem, efter nÄstan en vecka pÅ sprÅng, det lÄngsta jag varit borta hemifrÅn pÅ vÄldigt, vÄldigt lÄnge.

lördag 28 december 2013

Paket

I År satsade jag pÅ köpta klappar, fast planerna var mÅnga och fina i November. Tiden och energin, ja man fÅr vÄlja lite.. (och ja, ber om ursÄkt för stora bokstÄver, annors blir det norska hÄr av nÅgon orsak..)

Det blir ju sjuka mÄngder, varje År. Tre egna barn, en sambo, SvÄrförÄldrar och egna. Syskon, fastrar och farbröder. Gumor, tre kusiner (och faddrar) och min mormor plus kompis med tre barn.. FÅr nog snart börja fundera pÅ detta mÄrker jag..

Det blev smÅ saker (och lite större) jag samlat på mig lÄngs hösten dÅ passligt dykt upp (ocksÅ en hel del frÅn loppis men i nyskick!). Saker folk önskat sig och sÅdant jag föll för på Vanhas julmarknad dit jag hann i År.

En av presenterna var jag extra nöjd med, gÅvan till min mormor, hon med allt. Allt förutom bilder pÅ barnbarnsbarnen. Så det blev en sÅdanhär. Lite smÅ bilder kanske men bilder Åtminstone!


Gjorde ocksÅ bildkalendrar för första gÅngen. Pojkarnas farmor, faster och farbror fick var sin likadan med bildkollage av pojkarna och lite av dem sjÄlva frÅn rÄtt mÅnad genom hela Året. SvÄrmor brast ut i grÅt och utbrast Äntligen sÅ antar att hon gillade den.


 Jag gillar vackra paketpapper. Hellst i "riktigt" papper, sÅdantdÄr lite styvare. I år hann jag inte pyssla hundra smÅ kort som jag brukat utan kom mycket enkelt undan med att limma fast papper på baksidan av paketpappret och sedan klippa ut lÄmpliga figurer. Tyckte det blev rÄtt fint!
och sambons ena present mÅste jag visa för hÄr ser ni Trulls första bild pÅ sig sjÄlv. Han lÄser ofta böcker opp och ner och tydligen valde han då att också rita sig sjÄlv med benen i vÄdret dÅ han Äntligen ritade en sjÄlvbild. SÅ stolt man endÅ kan vara, eller kanske just dÄrför!

Själv köpte jag mig en julklapp frÅn Vanhas julmarknad. Sambon tror inte pÅ sÅdanthÄr som att ge presenter, sÅ vi kan ju sÄga att det var av honom.. Ett halsband med en rÅtt skuren bergskristall hÄngandes, föll för den direkt och den hade mycket mÄnskligt pris tom. jÄmfört med det mesta andra dÄr. Ynka tio euro. Barnen pÅ jobbet gillade ocksÅ det och den ska väl skydda mig (om man tror pÅ sÅdant). Ska visa er den dÅ jag fattar att ta en bild av den i dagsljus.

torsdag 26 december 2013

Min son, ute i världen

Han fick ju en helt annorlunda tioårspresent, min fina, förstfödda. En resa till Paris med mina föräldrar. Hans morfar, min far är ju född och uppvuxen där och är ju alltså den perfekta reseguiden.

Imorse var det dags. Efter att ha slunkit in i lovrytmen var det dags att masa sig upp klockan sex, i hällregnet som smattrade mot taket i natten (jo, mörkt är lika med natt).

Farmor var snäll och värmde kakao i mikron och ner slank ett gäng sushibitar som blivit över från igår. En lite blek, trött och spänd smurf förberedde sig för avfärd.

 Så bar det iväg mot flygfältet med fastern, mig och pappan i bilen vi fått låna av min pappa. Där väntade hans morföräldrar redan  den ringlande kön mot check-in. De var alltså inte de enda som kommit på iden att åka iväg på lovet..
Och efter en kram och hej-hej var det dags att vända tillbaka ut och lita på att de vana världsresenärerna nog tar väl hand om vår (och deras) skatt.

Kära barn, hoppas du får ha ditt livs bästa, underbaraste och oförglömligaste resa!! Älskar dig så mycket! <3

tisdag 24 december 2013

God Jul!

God jul på er alla önskar jag er med denna bild på våra fina tomtar!

Detta är kort nummer två. Det första sårade vår mellersta innerligt. Han hade sin älskade pupu (Turbo som han döpt honom till) som han haft sedan han lades i sin sjukhussäng på BB framför ansiktet hela första delen av fotoshootten. Då bad vi honom sänka ner den så hans ansikte sågs. Såklart blev en av de bilderna bättre och vi fjantskallar valde en bild där älsklingen inte syntes. Men då han bara grät och vägrade ge kortet till sina vänner insåg vi att vi gjort fel.. Sambon Photoshoppade alltså en liten älskling med på bilden och tadaa- årets julkort nr. 2 framkallades på plats i fotobutiken. Och nu är det bra!

Här är stressandet långt ifrån färdigt än, ska ännu packa en hel familjs alla saker och fundera ut hur vi ska få oss till någon bil, packa en tioårings Parisresas saker och tetrispacka någons bagagelucka (tror inte ens vi får allt i en bil..). Men ja, julen är här nu. God Jul alltså!

söndag 22 december 2013

Tack!

Det var ju julfest på jobbet då den 12. Eftersom jag var på Trapps Luciafest istället missade jag det hela, men morgonen därpå väntade en gåva på mig. Så fint det kändes, ett tack, förutom lönen. En flaska varm glögg, men det var inte det som var det finaste, utan dikten på kortet.

Se nu!

Handgjort kort

 och den rörande texten.

Lånade faktiskt texten till Trulls personals julkort, så fin var den!

fredag 20 december 2013

Årets hus

Förra året blev det inget pepparkakshus. I år ville jag fortsätta med min tradition. Pojkarna fick vara med- och planera. Jag bakade och byggde själv. Brände mig redan så, det sku bara inte fungera om gänget sku "hjälpa till". Mina nerver är lite spända för tillfället, om vi säger så. Men ska man vaka om nätterna är pepparkakshusbygge en helt bra orsak tycker jag!

Första kvällen ritade jag färdigt "vårt höghus" , kavlade ut degen och gräddade husdelar.

Andra kvällen dekorerade jag.

Och på den tredje byggde jag ihop årets hus.

Får jag presentera, en förenklad version på vårt eget hus. Där på tredje våningen bor vi.

Mina fina stjärngossar

Det var lite stressigt förra veckan.
Öva julsånger med både barnen på dagis och hemma, skolintervjun, teaterutfärd med dagis (hur roligt var dock inte det då?! Pettson och Findus, jättefint!), julstigen i parken, och så på torsdag borde jag ha varit på två julfestar samtidigt.. Både jobbet och förskolan hade alltså sina fester inprickade på samma kväll, samma tid. Helt dumt! Valet var ju inte svårt, självklart ville jag se min egen stjärngosse, men synd var det ju att inte få se de fina dagisbarnen uppträda också!

Sprang svettig in på dagisgården och hämtade in Trull. Satte oss förväntansfulla bland de andra.

 Och så tågade de in, vackert sjungande.
 Min sötaste stjärngosse som tog det så på allvar, sjöng som en ängel och var så fin!
 och som såg så stressad ut då struten på huvudet bara gled och gled. Stackars liten så han såg orolig ut. Hade lust att stiga upp och lyfta den tillbaka på plats, men allt kan man väl inte göra för sina barn heller.
 Efteråt dansade Trull lite till pausmusiken medan vi väntade på att alla förskolebarnen kom tillbaka.
 Det kom en tomte och delade ut påsar till förskolebarnen och de vuxna fick korthalsband och presentkort av föräldrarna.
 och så kanske det viktigaste, om man frågar vissa.. Förutom då en liten, liten lillabrosbaby (Tyco) som han blev dödsförtjust i och gärna hade gått hem med, var nog kanske saft och pepparkaka det bästa..

Fin fest, fina barn, fin personal och ett bra gäng föräldrar (som jag dock är rätt dålig på att umgås med..).

Och nästa dag hade det gått bättre med struten, då de uppträdde hela tre gånger. skönt, var nog lite orolig.

Hans storebror uppträdde följande dag, på riktiga Luciadagen, i skolan. Själv var jag ledsen över att inte kunna se honom då jag hade jobb, men sambon och hans bröder satt i publiken (poäng till sambon, att han vågade ta med dem båda fast han först tänkte droppa av den yngre på dagis innan..). Vet bara inte varför de inte hade strjärngossekläder, det måste ju finnas färdigt på skolan?! Vit blus fick jag höra två kvällar innan att han sku ha och blev förbannad. Skickade tom. ett argt mail till läraren, i sådana här stressiga juletider går allt inte att ordna sådärbara.. Som tur kunde mamma hjälpa till med shoppandet och vi fick hemlevererat en snygg men bekväm vit blus efter Trapps julfest.

Och såhär fin var han på scen då han sjöng.


tisdag 17 december 2013

Parkkväll nummer två

Först var man då inte i parken på typ hela hösten, så var man där två kvällar i rad. Förra veckans onsdag var det dags för traditionella julstigen på området. Från Viks kyrka till parken gick ett gäng människor med ljus och lyktor. Vi kom hem tio minuter innan det hela drog igång så vi hann inte höra sångerna på torget, men vi mötte folkhopen mitt mellan de två ställena och följde med mot parken.

Tyvärr hade ju snön då smultit under natten och det var vått och mörkt..

Mycket mera människor än förra året, då det var grym snöstorm.

 Vi hade ett litet ledljus med oss.
 I parken mötte oss en överraskning. De hade dekorerat så väldigt fint under dagen! Fotografen var bara usel, tyvärr..
 Man fick korvar.
 Det sjöngs, delades ut godis, pepparkakor, varm saft och så var det julgranslotteri, förutom julstigen mellan buskarna prydda med julgransbollar och fina självgjorda lyktor av tomma aluminiumburkar. Längs stigen syntes fler lyktor och en massa tomtar. Fint!



 Det var ungefär lika mycket människor i parken som på vårfesten, och ungefär lika vått väder faktiskt..
 Men det var roligt att vara "hemma" igen och träffa lite bekanta. Har ju saknat alla man träffat där under åren, har noll energi att träffa folk nuförtiden.

I parkhusets fönster fanns också det lilla magiska julfönstret som lär ändra sig lite varje natt. Bra idé och jättefint gjort!

söndag 15 december 2013

Kortare dag

På tisdag hade jag min intervju på skolan. Gick väl sådär. Jag hade tagit ledigt från jobbet för hela dagen då jag trodde det sku ta länge, men så tog det inte så länge som planerat. Gick på lite juluppköp och hämtade barnen från dagis innan tre. För första gången i höst gick vi alltså till parken dit Trull velat gå hela tiden. Nu hade de igen hunnit plocka bort leksakerna men tanterna var åtminstone kvar och så Trapps kompis från deras eftermiddagsklubb, just han som vi pratade om i bussen. De hittade varande direkt igen, fast han är på andra klassen redan.
Då klockan var fyra och han sku hem blev vi på tremanhand. Snön piskade i ansiktet i den hårda vinden, men de trivdes fint!
Ibland kan också de vara söta tillsammans istället för att bara bråka. en isbjörn och en pupu.

 Såg dem gunga tillsammans för första gången. Ganska gulligt!
 Han gjorde sin första snöboll. På den jättestora gården, full med snö, måste han sätta sig precis bredvid en annan flicka som nyss kommit till parken. Så sött!

Så kom det kisibrått till den lilla typen och vi måste springa hem och lämna snön fast jag visste den sku smälta bort på natten. Väldigt, väldigt synd!