onsdag 30 juli 2014

Sommar på riktigt

Det blir det då man kan åka iväg och simma! I år blev det den 9 Juli då vi packade vårt pick och pack och åkte med buss till Hertonäs strand. Det var mulet och stora moln skrämde oss att det sku komma regn också, men som tur klarnade upp sen till sist, då vågade jag också mig i..
 Trapp var först i! Han har varit så modig i år i vattnet. Njutit och haft roligt varje gång han fått en chans att plaska i, fast vattnet sku vara kallt.
 Jag kände mig som värsta, bleka, valen och skämdes riktigt då jag gick där omkring i bikini för första gången i år. Men så tittade jag på bilderna efteråt och känner att hej, man är ju kanske endå helt ok, helt normal?! Och så är jag så modig att jag lägger ut bikinibilder på mig själv. Hah!
 Trull höll sig först på stranden, byggne och njöt. Så kom han och åka båt, är så nöjd med det köpet! Och sist och slutligen var han också med i havet och hade vattenkrig..bara man inte blötte ner honom med flit..
Tripp som var med på utfärden kom dock aldrig enda ner till stranden. Han stannade vi Hertonäs skatepark och provade paltsens ramper istället för vattenplask. Sur som bara vad var han dessutom då det var dags att åka hem för att vi skulle orka gå upp följande morgon för sommarens kanske största dag!

Världens fulaste bassäng och ett byggprojekt

Var på bassängköp redan tidigt i somras. Men behövde en med rätt så litet diametermått. Då fanns det att välja mellan en "flickversion och en pojkversion". Valde flickversionen, den var trots allt hela fem centimeter djupare, och sådant är viktigt då det gäller plaskande!
Men huua så Trapp var sur på mig då han såg den. Prinsessor?! Ljusrött?! Han sku aldrig i hela sitt liv simma i den! Aldrig!

Men så blev det varmt.Och den 5 Juli fylldes bassängen äntligen. Och så satt han där, i iskallt vatten och var helt lycklig, fast den var ful..
 Man kunde göra små dykövningar också.
 men denhär tyckte nog ännu vattnet var för kallt och nöjde sig med fottvättsbaljan.
 och seglade hellre ännu med båtarna i bassängen, men mycket nöjd han också!

 Så satte vi igång med ett byggprojekt som väntat redan länge. Här ser ni rucklet som tidigare agerade som liten koja. Det hade stört mig redan länge att det var så fult, och nu med en hög nya hittebrädor (har inte köpt nåt trä alls till palstan faktiskt, bara det första staketet för nio år sedan, och så verktygslådan och komposten då samtidigt) satte vi igång med projektet koja.

Den duktige medhjälparen hamrade för brinnkära livet och fick tom. spraymåla helt själv.
 Så blev det matpaus
 och det talades om drömmar (och inte drömmar, jag) att flyga i sådanhär.
 och så stannade vi kvar typ halva natten tills deras lilla koja var klar! Lite sne, men mycket, mycket, bättre än det förra!
och rätt så mysigt inuti också. Fönstren är fastsatta bara upptill så man kan leka butik om man vill men det endå inte blåser och regnar rakt in om man vill söka skydd. Pallen och bollen är båda roskisfynd, passar utmärkt här ute.
 Och i farten fixade jag en ny leksakslåda också för att gömma de fula plastsakerna.
 och så började första Dahlian att blomma.


Lite av balkongen

Eller ska vi säga, lite av blommorna på balkongen..
Råkade ju få så matchande blommor till födelsedagen av mina släktingar.De gula som hänger ner är från palstan, drar upp en del där om våren då jag tycker det ser så fint ut med blommor i lite alla nivåer..
 och pelargonerna som tog sådan stryk i början av sommaren då de fick vänta lltför länge på att planteras, började äntligen blomma igen. Hade samma färgs också förra året, gillar dem!

Jordgubbar och badminton

I år var första året på flere år som barnen själva fick äta av våra jordgubbar.. Visst var de mindre än grannens, men det fannas av dem! Hade nog tyget på tills alla var uppätna för både fåglar och människor äter ju annors upp dem. SÅ tråkigt! Jagade nog bort så många jordgubbstjuvar i de långa, ljusa sommarnätterna igen, och ett gäng pojkar som höll på att söndra allas verktygslådor..

Men jordgubbar ja.

 Och grannen. Hon märkte att hon var allergisk för jordgubbar om hon åt för många. Vi hjälpte till och fick lite överstora rädisor till på köpet. Ingen dålig deal.
 Man kunde så småningom börja leka med vatten utan att frysa fingrarna av sig (4.7)
 och blommorna blommade.

Jag investerade i en ny cykelkärra då den gamla var så gammal och dålig att jag var rädd att barnen sku trilla igenom en vacker dag.. Det gick som gick att släpa hem den enorma, tunga, lådan fastspänd på kärran, då vi promenerade hem från Prisma istället för att ta bussen.. Med en liten saftpaus på vägen klagade inte ens de små.
Fast sen klagade nog Trapp, han hade ju velat åka i den, men tyckte det var onödigt då han kan så bra själv. Men vid behov, då ryms han! Trull fick samtidigt en egen korg och var stolt och glad! 
 Så tog jag fram badmintonmailor jag någongång hittat och de övade länge och väl intill palstorna!
 och många middagar har tillrätts på den nya fina grillen..
 Fast någon smart hade varit och stjälat vår tändvätska (tänk, av alla saker har de hittat just precis den i min verktygslåda..) en dag. Då hade jag hjälp av min stora, duktiga, sjuåring som cyklade hem efter en ny flaska jag hade råkat köpa färdigt. Där kom han sen susande tillbaka med flaskan i sin lilla cykelkorg, mycket stolt.




Så åkte tre av dem iväg..

Av fiskbabyna alltså, de som nu är över ett år gamla och trängs tillsammans med deras mamma. Har redan länge försökt få sålda en del av dem, men det är inte många som har guldfiskhem lediga, vill ju att de ska få bra hem också! Men nu hörde en kvinna från Tammerfors av sig och ville gärna köpa tre av dem då hon var på väg ner till Helsingfors. Så jag packade ner tre av de större, hon redan valt ifrån bilderna, i ett ämbare och hoppade på bussen för att möta henne vid järnvägstorget varifrån de fick fortsätta iväg med tåget. Om somrarna ska de få bo ute i en damm och om vintern inomhus. Hon hade guldfiskar från förr och jag hoppas de har det bra nu! Nu får man sen gärna höra av sig om man vill köpa tre fina firrar till ett tillräkligt stort akvarium, eller ut till en damm! För ännu är det trångt, och de blir ju bara större!

Här är nästan hela gänget på bild.
 Rohmu var den som först tog sin växtspurt, då som liten. Nu var de rätt jämnstora med den stora guldfärgade som också åkte iväg.
 och som tredje fick denna fina fläckiga åka med, också han en av de större.


Det löjliga var ju att bara en av elva visade sig vara en hona, fattar inte hur det blev så. Måste ju självklart hålla henne så att inte alla ger sig bara på mamman då de har hormoner i sinnet, och det har de ofta, och då går det villt till..

tisdag 29 juli 2014

Tågutfärd

Trapp var rätt så avis, då Trull och jag åkte tåg till Grankulla veckan innan, så då jag hade räkaffärer (heh) med en kvinna från Kervo så bestämde jag mig för att ta ungarna på tågutfärd istället för att möta henne här i Helsingfors.

Minns faktistk inte ens om jag varit där tidigare. Länge stannade vi ju inte. Åkte i illaluktande hiss (pga. kärran vi hade med oss). åkte hiss igen för att komma upp till torgsidan. Satt en stund och väntade här vid stationhusets trappa. Fick räkorna och upprepade hissproceduren och hoppade tillbaka på ett tåg mot Helsingfors.

 Men de var mycket nöjda med vår utfärd!
 och kanske ännu nöjdare då vi åkte till Malm med tåget för att kunna äta middag på mäccen. Under tiden var Tripp hos hans farföräldrar, så han behövde inte bli ledsen.
 De fick leka en stund
Helt ifred, för inga andra barn åt middag just före nio. Det konstiga var att stället stänge redan klockan nio, och barnen var aningen oroilga att vi skulle bli instängda.
 Men det blev vi inte som tur utan fick åka hem och släppa ut våra nya räkor. (som tyvärr, en en gång inte riktigt klarat av värmen vi får inomhus på sommaren..SÅ tråkigt!!)

En dag i parken

Underligt lite har vi egentligen hängt där, jag som trodde vi sku bosätta oss där, som vi gjort om somrarna då de var mindre.. Men den 3 Juli tog vi vårt pick och pack och gick till parken. Det var ju inte som om vi sku ha hängt med de andra i lekparken, utan vi hängde en hel del i buskarna och studerade en larv Trapp förälskade sig i och som jag förbjöd att ta hem då vi inte visste vad den lever på.. Havtornsbuskarna i parken är förresten så stora nu att man kan klättra i dem.. eller fastna mellan grenarna med skon, två gånger tom.. (Trull). Jag hade inget märkt då jag satt och talade en stund med världen bästa parktant, men var lite besviken på Trapp som inte lär ha kunnat hjälpa då han måste vakta larven. Heh. Vi talade om prioriteringar. Bror vs. liten larv.
 Vårt såpbubbleblåsande fortsätter. Jag är en lycklig mor till barn som älskar samma sak som jag.. omkringflytande, regnbågsfärgade bubblor. Och så brukar jag tänka på Lova med jämna mellanrum.
Här står blåsaren i motvind och kämpar.
 Larven fotograferades. Då märkte jag till min stora besvikelse att min nya (begagnade) kamera inte tar supermacrobilder som den förra som började trilskas för mycket för att kunna användas längre..
 Och så fick jag vara riktigt stolt över min naturvän som förstod mig och släppte fri den lilla larven på samma plats där han hittat den, trots fuktiga ögon och sorgsen min.
 Men det gick fort över då han fick jaga brorsans bollar utanför staketet vid ån. Men visst talas det mycket om larven än.. Den var ju så fin!

Hon som gillar vackert

Naturliga avdelningen kring dammen. Backtimjam från en ö, dedär lila som brukar växa kring fuktiga ställen (vet du vad den heter? Får röda bär då den blommat), prydnadsgräs, också den uppgrävd, liksom ormbunken. Lummigt.
 Så somrigt, fullt av grönt liv i bakgrunden. De sprider sig som ogräs blommorna jag fått av svärmor en gång. Så fint kring dammen!
 vattenrenarna.
 Mina skatter. Orkidéerna.

 Lavendel, timjam och edelweiss.
 motljus.
 solnedgången.
 som man orkar glädjas åt, varje år, alla år!
 och en titt på lilla akvariet som kanske börjar överleva efter en lång, lång kamp mot olika sorters alger..