måndag 11 februari 2013

Mera vatten i huset..


För jag har blivit lärd att man bör ha en karantenbassäng för möjligen insjuknande fiskar, eller nykomlingar som kan bära parasiter eller bakterier. Så råkade det säljas ett litet akvarie, 40 liter, här inte så långt ifrån oss för en struntsumma. O ja..ni förstår. Vi har lite mera vatten i huset nu. Men bara lite.
Vet ni hur härligt det är att plantera små växter i gruset och veta att ingen drar upp dem så de alla flyter omkring i strömmen någon stund senare. Har nu satsat på belysning och näring för växterna och ser redan att det växer bättre än det någonsin vuxit i det djupare vattnet, dessutom utan att hälften av växten äts upp ..
Egentligen sku ingen flytta in i vattnet. Men med sanden kom det små snigelaktiga kryp som tydligen är bra för att hålla akvariet rent och i sandbotten lär de vara nödvändiga för att hålla bottnet "andandes". Så köpte jag växter av en annan akvarist här i närheten och hon frågade om jag ville ha med några räkor (sukarapuja, vet ej namnet på svenska). Så nu bor där fem små räkliv. Jag gillar att där finns nåt att följa med, förutom då nya skott på växterna, det gör att man gör sitt bästa för att sköta om dem. Har spenderat timtal stirrandes in i miniatyrvärlden, den är fängslande och jag är glad över mitt val. Att byta vatten är också helt löjligt enkelt jämförst med det större akvariet. Ett ämbare och man är färdig.


Minivärlden sådär två veckor gammal. Råkade ha en tapetbit som passade perfekt baktill, så den får sitta där ett tag. Pumpen är påtok för stor, men byggde ett rör med hål så vattnet fördelas jämt över akvariet och de stakars räkorna inte slungas iväg vid pumpmynningen.. Väntar att jag råkar på en mindre räktrygg pump, ifall de råkar få små..i en såhär stor pump sugs de ju in i.. Men denna hade vi nu hemma.
En kristallboll i mitten och flera röda växter (som jag hoppas överlever i min vård, de är jobbigare att få att trivas än gröna tydligen). 
en liten fripassagerare, de finns i alla de storlekar och former fast jag tvättade sanden innan akvariet fylldes med vatten. De är ganska roliga att följa med. 
maatiaissukarapu är de på  det andra inhemska. Var redan rädd att vi misst ett par då det låg bleka skal på sanden..men de har bara bytt till större skal. Fyra av dem är rätt bruna men en skiftar lite i blått,tydligen kan avkommorna bli lite vad som hellst för färg. 
En av de fem invånarna. Bra ögonjumppa att följa med deras liv. 
Men problemet. Inte kan jag ha detta som karantän nu då där växer så fint.. Hups.
också stora akvariet har genomgått en ordentlig förändring i inredningen, tycker det blev rätt bra. Nu önskar jag bara allt sku växa, mycket!!

1 kommentar:

  1. Oooh vad fint!! Som jag tidigare skrivit så har jag alltid velat ha akvarie, men är rädd för så mycket jobb det innebär (vad folk alltid klagat på med akvarier, och varnat mig och tyckt jag är galen som vill ha ett)... Nu kommer vi att ha rörremppa och skall flytta hemifrån en tid. Så med detta, så har jag beslutat mig att EFTER det så TÄNKER jag skaffa akvarie.

    Jag skulle vilja börja med nåt mindre och lätt. Kan du rekommendera hur jag gör det lättast (och finast) för mig? Jag vet (eller har hört) att större är lättare att sköta, men har inte mycket plats för ett akvarie, men skulle så vilja ha ett...

    * och, hur tömmer man ett och städar det?

    Tack på förhand, OM du orkar skriva...

    SvaraRadera

Blir så glad för varje kommentar! :)