måndag 19 oktober 2015

Årets palsta!

Har ju inte ens ropat ut det än, men vet ni, ja fick ett meddelande en kväll. Grattis! Din palsta har blivit utsedd till årets palsta! De har alltså börjat med en sådan tradition för något år sedan, med en utvald grupp som går omkring och kollar på palstorna under sommaren och då på hösten utser tre som får nåt litet pris. Och jag vann då "årets palsta"! Jag som ännu kom långsamt igång i våras då jag knappt kunde röra mig förrän långt in i Juni pga. min rygg. Känns ju bra! Tio år har jag nu haft samma, nästan 100m2 jordplätt, och det är ju den som tillser mig med ljus och glädje om somrarna (och vårvintern då jag själv sår allt och förkultiverar inomhus). Så en liten vinnardans över äran och lite soliga bilder på det.

Tänk. Det känns som om det var igår det blomstrade såhär på palstan. Då har det ändå varit kallt redan en tid, och det mesta har ju dött kölddöden nu. De här är då bland de sista bilderna innan frostnatten plötsligt och för mig oväntat kom..  Oj vad jag längtar till våren igen!

Hoppas detta hinner bli en ordentlig buske till nästa år, så man sku nämnas ta någon enstaka till buketter. Oo vad jag gillar mina nya, fina!
 Ärterna hann just börja mogna igen innan de frös på en natt. Den lilla solrosen hade irrat sig själv till sitt ställe i våras. Den fick stanna där och lysa upp.
Bönorna tyngde ner de flera meter höga plantorna.
 Vid vinbärsbuskarna trides några favoriter: zinnior i olka färger, och peppermint dahlian. Nästan allt här är ju återanvänt, och som man kanske märker är rabattens upphöjning stödd av en bomm från stallet invid som hade slängts på ett skräpflak.

En av de nya gladioulusarna vid komposten. Vilken fin färg!
 Pumpan.

 som trivdes väldigt bra på komposten i år! Långa stälkar flöt ner mot diket. Men måste nog läsa mer om hur man ska få dem att få frukt. Nu blir det många små som sedan ruttnar bort. Bara denna ena satte igång att jäsa ordentligt. Vallmon blommade fram till frostnatten och det vackra klockranketornet måste ge vika för köld den också, alltför tidigt, tycker jag..
 Så ståtliga blommor. Nu ska jag börja så dem redan i januari, tror jag, så jag hinner njuta av blommorna lite längre!


2 kommentarer:

  1. Grattis! Så kul, det var du och din palsta verkligen värda!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja glömde skriva att det visserligen bara gällde detta område, men nog är här ju också flera hundra av dem. :)

      Radera

Blir så glad för varje kommentar! :)