måndag 18 februari 2013

Svar till Tove

Blogger tyckte mitt svar till din fråga var lite väl uttömmande för att svara på i kommentarfältet så jag tar det såhär.


Oooh vad fint!! Som jag tidigare skrivit så har jag alltid velat ha akvarie, men är rädd för så mycket jobb det innebär (vad folk alltid klagat på med akvarier, och varnat mig och tyckt jag är galen som vill ha ett)... Nu kommer vi att ha rörremppa och skall flytta hemifrån en tid. Så med detta, så har jag beslutat mig att EFTER det så TÄNKER jag skaffa akvarie.

Jag skulle vilja börja med nåt mindre och lätt. Kan du rekommendera hur jag gör det lättast (och finast) för mig? Jag vet (eller har hört) att större är lättare att sköta, men har inte mycket plats för ett akvarie, men skulle så vilja ha ett...

* och, hur tömmer man ett och städar det?

Tack på förhand, OM du orkar skriva...

......
Jag sku nog inte heller ta ett helt litet, se vad som möjligen kan rymmas och köp  ett passligt. Om vi får 450l (150*50*60) att rymmas i vår trea med fem personer får ni nog säkert ett ni med. Det lilla på 40 liter är uppe på pojkarnas klädbyrå.. För litet- balansen rubbas lätt och i mitt fall med detta lilla kom redan växernas växthöjd emot på ett par veckor. :( Lite synd eftersom jag gärna sku få så mycket av de fina att man tom. sku kunna sälja av dem efter att jag fyllt det stora också.

Stället jag lärt mig det jag nu kan är http://aqua-web.fi/forum/ . Lönar sig verkligen att bekanta sig med om du kan finska! Jag har gjort fel då jag "startat" akvarien och antagligen är det därför våra fina fiskar nu är sjuka. Man ska ta det lugnt och följa med med vattentester så man vet då det är moget för att faktiskt ha fiskar i sig. Nu har jag kommit fram till att det inte heller lönar sig att fråga om vilka fiskar som passar ihop -i butiken.. De säljer lite vad som hellst..Ta reda på i förväg värme,PH, vill de ha mjukt eller hårt vatten, vad tycker de om strömning. 

Det viktiga är att hitta ett mörkt ställe för akvariet. Det får inte komma solljus på det för då tar algerna över direkt och det kan bli för varmt beroende på fisksorterna. 
Akvarium, ställning/bord/hylla, pump/pumpar, lampa, många behöver värme (våra dock inte efterom de är kallvattenfiskar, vilket sen igen orsakar lite problem i vår rätt varma lägenhet),sand eller smått grus, växter. Sen en massa små tillbehör som algskrapa för att putsa glasen, ämbaren som bara används till akvariet då det inte det får komma en droppe tvättmedel dit,"lappo" (som man suger ut smutsvattnet med), ev. en slang om ni bestämmer er för ett lite större (lättare att tömma och fylla), och så en hel del vattentester om du vill föräkra dig om att fiskarna mår bra och så mat då efter fiskarnas ankomst. 

Snabbväxande "ogräs" växter i början som suger i sig av de olika ämnena som kommer till då vattnet belastas (växterna som förmultnar, fisklämningar.).Främst nitrat och fosfater. Växterna får man också lite välja enligt ljus. Beroende på hur starka lampor du har relaterat till vattenmängden. De röda växterna tex. behöver strkare ljus för att hållas nöjda. Jag drömmer om starkare lampor till stora akvariet den dag jag får egen lön (hoppeligen får jag väl det någongång?!)men har man mer ljus behöver man sedan börja "leka" med koldioxid så växterna växer (men det är nu det jag är ute efter,fast de tror det är salladsbar jag öppnat till dem nu). Har man starkt ljus måste man alltså skaffa koldioxidsystem (jag har kilju i en flaska som ju blir till koldioxid i lilla akvariet), annors tar algerna också över. 

Det stora tömmer jag nuförtiden med slang direkt till duschhålet. Har en "lappo" (lite som en flaskhals) fast i bassängändan för att suga ut fisksmutset från bottnet (har större sand/litet grus, med sandbotten har jag förstått att detta inte behövs men då finns det igen risk att bottnet far "tukkoon" (ja nu fungerar inte svenskan tydligen). Så fyller jag med samma slang jag sätter fast där duschslangen brukar sitta fast. 
Den lilla suger jag bara ut vattnet ur i ett ämbare, det går SÅ fort jämfört. :D 

30% av vattnet ska man byta varje vecka,minst! De olika mineralernas förhållande i vattnet stiger annors för högt och fiskarnas inre kan ta skada.

Men sök efter bra begagnade om inte ni vill köpa nytt paket. Där ser du mått. Lika stora i liter kan ju ha helt olika yttre mått. Vissa fiskar behöver mer utrymme på längden för att simma och andra på höjden. Vill man ha många olika fiskar kan de ju simma i tre skikt liksom..Yt-, mitt- och bottenfiskar. Många bottenfiskar gillar sand, ta reda också på sådant. Har man tex. bottengrävare på grus förstörs dens mun/känselspröten. Det finns sådana som gillar att äta alger. Håller alltså vattnet städigare. Räkorna är perfekta "gårdskarlar" de också men större fiskar kan äta dem..

Ofta säljs ju hela paket. Men googla och dubbelkolla att inte det bara är för små pumpar med i paketet, många luras lite  och sätter med en pump som inte duger till nåt.. (det är lätt att lägga in pumpens namn på google och tillägga l/h, så brukar jag göra, då vet du till ett stort akvarie den är planerad.) I 40 litern har jag bara en inre pump men i större kan man ha yttre och inre pump. Den yttre har större ytor för de bra bakterierna att fastna på (håller vattnet i balans) och behöver inte rengöras så ofta och den lilla inre plockar kanske bättre upp små rosk i vattnet och den kan man sen rengöra lite oftare. Min har jag också inställd så att den blandar ner luftbubblor i vattet med en diffusor. Har man två pumpar faller inte bakteriebalansen pladask vid rengöring.
Just nu drömmer jag om att en vacker dag få göra ett vivarium Med så mycket vatten att där sku kunna bo nåt. SÅ FINA! Eller kolla på dessa aquascapebilder! Där har du ju liksom en plan . ;) 

Men vet du på riktigt, jag rekommenderar detta som hobby! Det är väldigt meditativt att pyssla med och kan stå fast hur länge (eller ibland tar jag en liten barnpall och sätter helt ner mig) och titta på livet i vattnet. I synnerhet den lilla räklådan är väldigt lugnande att titta in i och kolla på alla små sniglar och räkor som lever sitt liv i en miniatyrvärld. O lugn, det behöver jag! Sambon är också nöjd att jag igen har en hobby som får mig på gott humör. Brukar ha det tråkigt på vinterhalvåret då palstan vilar, nu har jag igen växter att pyssla om, dock under vattnet. 

Edit- Lärde mig just att man INTE ska byta för ofta och för mycket, inte åtminstone i vårt stora. Kranvatten är riktigt dåligt för fiskar och därför är det väl bättre att byta lite och ofta än mycket sällan. Shocken blir för stor för fisken. Men det lönar sig att hitta sin egen bytesrytm. Hade inga problem med förra då jag bytte med sådär två veckors mellanrum och nu blev det ju såhär.. 

1 kommentar:

  1. TUSEN MILJONER tack! Det där var helt jättebra hjälp! Huu, skall jag våga börja :) Jag vill så gärna!! :)

    SvaraRadera

Blir så glad för varje kommentar! :)