lördag 20 april 2013

Jag kunde ju inte tro mina ögon!

Den 16.4 slötittade jag som vanligt in i det stora akvariet. Plötsligt såg jag nåt som inte hörde hemma där. Nåt väldigt,väldigt litet, rentav minimalt simmade omkring invid mossbusken jag knutit fast på den vackra mangovreroten i vattnet. VA?! Stirrade allt vad jag kunde (det kräver precision att fokusera på rätt prick) och såg en massa småkryp till. Så började jag se ljusa minibollar på glas och växterna de rivit upp till vattenytan. Fiskyngel! Fiskyngel!!! Otroligt! Men vems? Det måste ju vara gulfiskarnas. Har inte flyttat in nya växter på en tid och alla ledtrådar pekade mot dem. De har ju härjat på som tokar sedan januari. Först var det ju bara de två stora pojkarna som snodde sig kring växterna och jagade varandra i nattens mörker, men på sistone har lilla Pepsi också blivit jagad. Det måste ju vara flickan då. Rund är hon åtminstone. Men en unge är hon ju själv också.. Knappt ett år?
Äggen låg högt och lågt. Guldfiskar lägger väl äggen uppe vid ytan, men de härjar så vilt samtidit och spurtar omkring att de klibbiga äggen sprids överallt. 

I ägget till höger ser man nästan ynglet. Mörkare prickar, som ögon..

ynglen är inte lätta att se med blotta ögat om inte man verkligen letar efter dem.

tycker mina närbilder blev rätt arty för att vara ärlig. 

och tänk att om allt går bra ska denna plutt bli en stor bjässe en dag

Hittar du tio yngel på bilden?
 Eftersom jag läst att guldfiskar äter sina avkommor tog jag och räddade en del medan jag bytte vatten.
pitstop hos fotografen innan flytt/flykt

och här, i bålskålen huserar de nu tillfälligt med bara en liten luftpump som pump. Dåligt, men hade inget annat..

Städade och tvinnade upp alla intvinnade växter som flöt på ytan. Stoppade ner dem så djupt jag kunde i sanden..
två dagar senare var det råddigt igen (de brukar vara snabbare..) Nu visste jag att kolla om det hänt nåt. O visst var där ju en massa nya ägg. Alla de små ynglen från förra satsen var redan uppätna och nu ser ni hur den duktiga mamman har stjärtfenan i luften däruppe till vänster, hon mumsar i sig ägg med hååård fart. Mums!
Undrar hur många gånger de redan lagt ägg och jag bara inte fattat det då allt blir uppätet..

Nå, nu har dessa ens en chans att bli en del i gänget bara de växer. Har ju jagat Shubunkins sedan hösten, förutom Pepsi har ingen hittats. Har jag tur får de tillökning till stimmet av deras egna barn. Det sku ju vara helt ur-häftigt! Håll tummarna! Än har dessa nämnligen inte fattat att äta av maten jag bjuder av. 


5 kommentarer:

 1. Men gud, så häftigt! Och hittade du faktiskt en spiderman-kostym på loppis??? Jag är sååå avis!

  SvaraRadera
 2. No är det inte!?! Fint och lite spännande att se hur det går. :D Nu simmar där en ny sats nykläckta minin i stora akvariet, men nu tror jag inte jag ids rädda fler fast det känns lite hemskt att veta att de blir uppätna. :/ Det finns inte tillräkligt med köpare ifall de blir stora nog att sälja, vill ju att de kommer till tillräkligt stora akvarium.

  SvaraRadera
 3. Ja och de flesta av våra kostymer är nog från loppis! Har jag då haft tur? Denna var i nyskick för tre euro. Ganska bra då de gamla har hål överallt och är slitna som bara vad. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, tur är det väl heller inte alltid. Men ofta säkert lite beroende på var man går. Har inte sett maskeraddräkter här i Esbo just alls :( Väntar med spänning på rapportering om ynglen!

   Radera
 4. Ja, måste medge att jag köpt många just från mammas skola, där det går många utländska som sedan flyttar bort igen. Men jag är nog nöjd med mina kap, de är ju jättedyra som nya! Senast hittade jag ju två starwars dräkter i Tripps storlek också, från loppiset här i närheten, så det gäller väl bara att envist hålla utkik! ;)
  O tro mig, det kommer! ;) Känns bara som om tiden nu inte riktigt vill räcka till här. :/ Men de växer i bolskålen!

  SvaraRadera

Blir så glad för varje kommentar! :)