måndag 29 april 2013

Ynglen då?

Tackar som frågar, de mår bra! Jag var lite orolig i början då jag inte visste vad jag sku mata dem med. Men smulade tetronas mat (proteinrikare än guldfiskarnas) till mjöl och gav miniminilite i gången. Det tog ett par dagar men så fattade de galoppen och började äta så man såg det. Förra veckan var jag också in till stan en dag och då passade jag på att åka till gräsvikens akvariebutik för att köpa artemi (mikroskopiskt små räkägg?). Det borde ge dem en god start i livet.
 Ett litet gäng med räkor flyttade också in i bolskålen för att hålla den algfri och äta upp möjliga kadaver.


Men bolskålen rymde inte många liter och vattnet blev fort grumligt och det var väldigt svårt att byta tillräkligt lite vatten samtidigt som man putsade bottnet. För mycket vatten ska man ju inte byta för då rubbas bakteriebalansen för mycket. Så jag började fundera på större..

Så råkade det sig så att jag i åratal haft ett tomt akvarium, bara som prydnad för att det är så fint. Var lite osäker på silikonsömmarna, det är gammalt och har stått torrt så många år. Det hör ett vackert "tak" eller lock till det men det är så murket att man inte kan ha det på om det är vatten i, då sväller det genast och börjar lukta, har använt akvariet ett par gånger under de senaste åren vid behov. Som när Kokis blev anfallen av verkkonuoliaset jag gjorde misstaget att blanda med guldfiskarna.

Så jag kollade sömmarna och tror de är ok. Lade lite sand på bottnet, fyllde på med vatten (det ryms väl 30 liter) och växter och en liten pump jag råkade ha. Sen var det dags att jaga yngel och varsamt, varsamt förflytta dem, ibland bara en i taget.


Till det nya hemmet för en tid framöver.
Min jättefina loppisfyndade lampa fick äntligen komma fram igen,den också. Får ta en bättre bild på den i dagsljus nåt tag.


Men stackrarna. Som jag misstänkte var pumpen (trots inställning på minsta läge och minimal storlek) alltför stark för de små sköra. De slungades mot glaset i strömmen som kom. Så jag fick användning av ett gammalt pyssel till en annan pump. Ett rör med hål i så vattnet kan riktas mot ytan och fördelas lite jämnare. Nu hålls de där de vill. Mer växter lade jag också i, de skyddar också mot strömmen.

De är ju trots allt bara någon millimeter små än.
guldfiskarna. Denna har ätit tetramat, av de röda flingorna (smulorna). Hur fina är inte de?!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir så glad för varje kommentar! :)