torsdag 29 januari 2015

Akvarieutställningen på Kabelfabriken

Helsingfors akvariesällskap firade 70-årsjubilé med en akvarieutställning på 70 akvarier här förra veckan. Vilken insats! En hel massa folk har jobbat med det länge, det går inte sådär bara att lägga upp ett sådanthär projekt. Hämtat egna akvarier och fiskar, släpat sand och rötter och ruckat på vattenkemin. Genast då jag råkade få höra om det bestämde jag mig för att gå, och gissade att åtminstone någon av barnen säkert valde att komma med. Så blev det ju. Trull väntade på det ! Men så blev han ju sjuk helgen då det drog igång och under en vanlig arbetsvecka kan inte vi tänka oss att åka in till stan och gå på utställningar.. Men så blev det veckoslut igen. På lördag sku vi gå! Men nej, det gjorde vi inte. Dagen började SÅ uselt att jag till slut crashade en stund. Dessutom ser här ju alltid så hemskt ut på veckosluten, efter hela veckan av liv utan att hinna städa, att jag inte kunde tänka mig att gå ut innan det var fixat. Så vi skjöt upp det till sista dagen av utställningen, söndag. Då tog jag de två yngre med mig och åkte iväg mot stan. Nu sku vi se på fiskar!

I alla de former och färger. Stora som små. Platta och runda.

Dessa är ju nog bara så fina, då det blå ser ut att lysa.. De är väl bara inte de helt lättaste att få att trivas och må bra, kan vara rätt skygga också. Men det var inte dessa.
 Trull såg ut att bonda med denna.
Trapp hade med sig hans telefon, som ju har en ok kamera. Han hade lovat sin far att ta bilder på utställningen och höll verkligen sitt löfte! 
 Han var nog också imponerad av alla de fina!
Det var inte bara fiskarna som var stora.. Vissa akvarier hade nog dugit mer än väl om man bara hade haft utrymme att ha dem på. De flesta var dessutom till salu för struntsummor då utställningen tog slut.

 Det fanns akvarier byggda i torktumlare och tv:n tex.
I tv:n bodde denna färggranna herre.
De hade satsat på att inreda, fast det ju inte är helt lätt att starta ett akvarieum sådär snabbt som dessa måstat göra. Detta var inrett med Arieltema. Sjöjungfrun, skattkista och pärlor.

Det fanns två paludarier, med grodor i. Fick habegär. 
 Denna sympatiska figur fick också hjärtat att smälta. Liejuryömiä (fritt översatt slamkrypare). De behöver inte så mycket vatten, och ska ha ordentligt med landytor. Så himla söta!
 Dessa "abborrar"  var ju bara otroliga!
 Men det som fick oss att stanna längst på plats, var nog detta havsakvarium. Så fint med sina "två våningar"! Så mycket att se, så magiskt!
 Koraller och färgranna fiskar, jag kunde nog inte annat är njuta!
 Och så små akvarier med små räkor och blåa minitetror. Tyckte de var fina, fast hopplösa att få på bild då den yngsta ville gå vidare, vidare. På tisdag då vi gick till en akvariebutik som ligger i närheten av stället där utställningen hölls, råkade vi dessutom köpa av just dessa små blåneontetror hem till oss. Modiga och vackra!


Det fanns också hajar, krabbor, kräftor, en hummer, snäckor och en massa annat att titta på! Så värt det sjuttiga priset och den långa resan! Nu är det då bara att vänta på nästa utställing (lär ordans med tio års mellanrum).
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Blir så glad för varje kommentar! :)