torsdag 8 mars 2012

Bära sitt barn

Jag gick just och kommenterade på Perfektionistens blogg att jag rekommenderar en ergonomisk bärsele eller en sjal till den lilla nyfödingen som har magont en hel del. Vill inte egentligen vara någon som trampar på tårna eller tror sig veta mer än andra, men då jag verkligen tror på nåt så har jag ibland svårt att hålla tyst. Har själv ägt en BabyBjörn då Tripp var baby, för över åtta år sedan,men jämför man den med de olika bärdonen jag använt mig av efter det vet jag vilket av bärdonen som kommer sist.. Mysigast då den lilla är yttepytte är en trikåsjal,tycker jag. Men jag har redan haft en kanga med mig till sjukhuset. Trapp har varit på lektioner i aftongymnasiet i en hemsydd vävd,lång sjal eller i en hemsydd Mei tai.Han bodde i dem då vi promenerade här nätterna långa.Med Trull köpte jag en Manduca jag använt mig av väldigt mycket, också då han var riktigt liten. Då använde jag babyinsatsen där finns i den,praktiskt. Det som är bra med Manducan är att den går att använda väldigt länge och den är snabb och enkel att använda också för ovanare bärare.


Sökte egentligen en bild där en baby sitter i en "vanlig"bärsele och den andra i en ergonomisk bärsele. Hur barnet liksom "hänger" i den vanliga selen jämfört med den andra som ser mycket bekvämare ut i bra grodställning. Hittar dock inte bilden. Men hamnade in på Babyidea och tänkte visa vad där står om de olika sätten att bära babyn på. Texten är dock inte helt ny.

Edit. Oca kom en en bra link till Lady Dahmer  där det står bra förklarat på svenska hur jag också tänker.


Här är info om bärandet på finska på Babyideas sida.


 

Reppu vai liina?
Testituloksia ja pohdintaa
(2001, päivitetty 2004, 2009)
Kannattaa kantaa sillä se edistää lapsi-vanhempi -suhteen kehittymistä. Kantaa voi kuitenkin monin tavoin. Siihen ei tarvita rinta/kantoreppua tai kantoliinaa, mutta ergonomisen kantovälineen avulla kantamisesta tulee kevyttä ja hauskaa, toteaa lasten neurologiaan erikoistunut fysioterapeutti ja joogaohjaaja Rautaparta (2003). Kantovälineen valinta voi olla vaikea, sillä markkinoilla on lukuisia merkkejä ja malleja.
trendikästä?
Vuonna 2001, jolloin tämän artikkelin ensimmäinen versio kirjoitettiin, Syysmammat01-sähköpostilistalla eräät olivat sitä mieltä että rintarepulla on trendi-imago, mutta kantoliinoilla ei. Kantoliinojen yleistyttyä Suomessa, niitäkin pidetään muodikkaina. Monille rintareppu on kuitenkin edelleen ensisijainen valinta, sillä monia malleja löytää jokaisesta lastentarvikeliikkeestä. Ergonomisten kantoreppujen tulo markkinoille on kuitenkin monipuolistanut tarjonnan ja vuonna 2009 tilanne alkaa näyttää huomattavan erilaiselta kuin vuonna 2001.
ergonomia on tärkeää
Saksalainen kuluttajalehti Ökotest 2/2000 testasi yhteensä 15 erilaista Saksan markkinoilla myytävää kantoliinaa ja -reppua. Kolmessa repussa vauvojen asento ei ollut ortopedisesti hyväksytty. Näihin kuului Suomessa suosittu Baby Björn rintareppu.
Miksi joitakin rinta/kantoreppuja ei voitu suositella? Syy tähän on että vauvan jalat eivät näissä repuissa ole sammakkoasennossa, vaan ne roikkuvat suoraan alaspäin. Jalkojen välissä on liian kapea kangaskaistale. Joissakin repuissa reiät vauvojen jalkoja varten olivat lisäksi vääränlaisia. Roikkuvat jalat -asento voi aiheuttaa vaurioita vauvan tukiluustoon (muodonmuutoksia selkään, lonkkiin, jalkoihin...) ja ryhtivirheitä. Ongelmallista on myös se mikäli vauva on äidin tai isän kehoon nähden liian alhaalla, jos hihnat siis ovat liian pitkiä kantajaan nähden, sillä näin kantajan reidet voivat työntää vauvan jalkoja taaksepäin. Liike vaikuttaa kantamista tieteellisesti tutkineen Kirkilioniksen (2003) mukaan haitallisesti lonkkanivelten rakenteisiin ja saattaa jopa edistää taipumusta lonkkadysplasiaan.
Vastaavia ongelmia voi syntyä kantoliinan vääränlaisella solmimisella, joten lapsen asentoon on kiinnittettävä huomiota. Liina tulee sitoa tarpeeksi napakasti oman navan yläpuolelle ja vetää liinan kangas pystyasennoissa vauvan polvitaipeesta toiseen. Rinta/kantoreppu on muotoonommeltu ja säädöt on ennalta määritelty, joten siinä vauvan asennon korjaaminen on hankalampaa tai joissakin tapauksissa jopa mahdotonta. Siksi rinta/kantorepun valinta vaatii erityistä huolellisuutta.
muista myös materiaalit
Ökotest-lehden testeissä (2002, 2004) on todettu, että kantoliinojen ja -reppujen kankaissa usein on haitallisia aineita. Aineet voivat olla peräisin esim. väriaineista, valmistusolosuhteista tai kuljetuksista. Koska vauvat herkästi imeskelevät/pureskelevat kangasta, tähän tulee kiinnittää huomiota. Vauvat voivat myös saada kankaasta allergisia oireita, hengitystie- tai iho-oireita. Vesipestäviä kantoliinoja- ja reppuja kannattaa suosia ja pestä ne ennen käyttöönottoa, jolloin suurin osa kemikaaleista poistuu. Vielä parempi on ostaa Öko-Tex 100 tai IVN -sertifioitu liina tai sertifioiduista luomukankaista valmistettu kantoreppu, mikä merkitsee, että kankaat ovat testattuja tai että niissä ei alunperinkään ole ollut haitallisia aineita. Näin ne eivät suoraan paketista otettunakaan sisällä vauvalle haitallisia aineita.
käyttötavat
Vauvaa kannetaan rinta/kantorepuissa pystyasennossa. Tämä ei useimmiten sovi aivan vastasyntyneelle (poikkeuksena Manduca, jossa on erityinen vauvatuki), jolloin kantoaikaa tulee rajata. Useimmissa kantoliinoissa vauvaa voidaan kantaa kehtoasennoissa hänen ensimmäisestä elinpäivästä alkaen ilman aikarajoitusta. Rintareppujen käyttöaika loppuu yleensä viimeistään vauvan ollessa 9 kk ikäinen, jolloin hän ei enää mahdu kyytiin. Kantoliinoja, erityisesti solmittavia liinoja, voi kuitenkin käyttää aivan hyvin vielä kolmivuotiaallakin lapsella, samoin ns. ergonomisia kantoreppuja. Liinojen ja joidenkin kantoreppujen käyttöaika on siis huomattavasti useimpien rintareppujen käyttöaikaa pidempi.
Rintareput ovat suosittuja osaltaan siksi että niissä suositellaan vauvan kantamista kasvot eteenpäin -asennossa 3 kk iästä alkaen. Vauvan kantaminen rintarepussa kasvot eteenpäin -asennossa jalat roikkuen ei kuitenkaan ole lainkaan sen turvallisempaa hänen kehityksensä kannalta kuin vastaavanlaisessa asennossa kantaminen kantoliinassa. Fyysisesti turvalliset kasvot eteenpäin -asennot ovat rengasliinojen kengurupussi-asento ja solmittavien liinojen Buddha-asento. Vauva on valmis sellaiseen asentoon, jossa selkäranka on suorana, vasta silloin kun hän osaa jo itse seistä hyvin. Kantoliinat ja eräät kantoreput soveltuvat myös erilaisiin lonkkasidontoihin ja selässä kantamiseen, jolloin vauva voi helposti seurata ympärillään tapahtuvaa toimintaa. Kotona ja tuttujen ihmisten parissa vauvaa voidaan kantaa liinassa fyysisesti turvallisessa kasvot eteenpäin -asennoissa, mutta uudessa ympäristössä vauvan on parempi olla selkäsidonnassa tai kantajan rintaa vasten, jolloin hän kokee olonsa turvalliseksi ja hänen on mahdollista tarkkailla kantajan ilmeitä ja reagointia erilaisissa tilanteissa.
Markkinoilla on vuonna 2009 useita monikäyttöisiä kantoreppuja (mm. Glückskäfer, ERGO, Manduca, Beco), joissa lapsi on anatomisesti hyvässä asennossa. Näitä reppuja voi käyttää myös selässä ja niiden käyttöaika on muita reppuja pitempi. 
valitse oikein
Vuonna 2004 Ökotest-lehti julkaisi uuden testin. Glückskäfer ja Baby Björn -reppujen materiaalit saivat samanveroisen hyvän testituloksen, mutta mm. BB-reppua pidettiin puutteellisena mitä tulee pienen vauvan selän saamaan tukeen. Lisäksi todettiin että jalkojen asento on BB-repussa isommilla vauvoilla roikkuva. Samat viat koskivat jokaista muuta samaan aikaan testattua reppua. Rinkkoja tai taaperoille sopivia kantoreppuja ei testattu.
Kirkilionis (2003) korostaa että kantovälineen tulee mukautua lapsen muuttuviin fyysisiin ominaisuuksiin niin kauan kuin sitä käytetään. On olennaista että lapsi voi pitää jalkojaan sammakkoasennossa, mieluiten niin että peppu on polvitaipeita alempana. Lisäksi repun tai liinan täytyy olla tiiviisti lapsen ympärillä, niin tiiviisti ettei hän lysähdä kasaan, vaan nojautuu kantajaa vasten, ja ensimmäisenä kuukausina myös lapsen pää tarvitsee hyvän tuen. "Reisien voimakkaan kyykkyasennon tulisi olla kaikkein tärkein ja aina tarkistettava peruste kantovälinettä valittaessa. (---) ...joissakin kantorepuissa on todellakin kaikki mahdolliset viat", Kirkilionis (2003, 86-87) tiivistää.
"Kantoliina on ainoa väline, joka pitää hoitajan ja lapsen lähellä toisiaan, muut välineet ovat omiaan vieroittamaan lasta vanhemman sylistä. Kantoliinalla on siis edelleen paikkansa kultuurissamme – eihän inhimillistä läheisyyttä korvaa mikään tekninen kehitys." (Rautaparta 2003, 120) 

3 kommentarer:

  1. Här är åtminstone bilder på BB vs ergonomiskt sele http://ladydahmer.alltforforaldrar.se/2011/october/baby-bjorn-vs-ergonomiska-barselar.html

    SvaraRadera
  2. Precis som du, yttrar jag mej sällan, men när det kommer till bärandet av baby/barn är det svårt att vara tyst. Vi har burit båda i en piccolo, liknar manducan, och sku aldrig sätta in barnen i en BB nu mera. Gillar dessa ergonomiska ännu mera då det går att bära så länge i dem, Viggo sku ännu gå att bära tex. på ryggen, har nog inte testat.

    SvaraRadera
  3. Förra vintern bar jag ännu Trapp (då 3 1/2) en del på ryggen på vintern då han haft klubb på morgonen och vi hamnade hämta Tripp från förskolan. Då somnade han där rätt ofta. Tripp sov ännu någon gång på ryggen då han var fyra och vi hade långa dagar på allergisjukhuset med Trapp. Så nog är det en skillnad på BB och andra. I en BB orkar man ju knappt med en baby över 6 månader. Lite synd att de är så populära ännu.

    Fast visst. Att bära är väl alltid att bära. Huvudsaken är väl att babyn/barnet får närhet. Men det är så synd då folk inte VET eller inte vill höra om att det finns bättre än de som säljer mest(?).

    SvaraRadera

Blir så glad för varje kommentar! :)