tisdag 31 januari 2012

En kall natt

Det var det. Träden knarrade på vägen, snön under fötterna hade så hårt ljud då jag hade isnabbarna på, att jag i nåt skede tog bort dem för att inte förstöra upplevelsen. Det kändes bra att springa de ungefär 6 kilometrarna. Det var en tid sedan sist, har ju mest skidat nu på sistone. Men den där lyckliga känslan kom inte riktigt som den brukar. Orkade inte ens söka efter någon passlig musik i mp3-spelaren. Mest var jag glad att inte tårarna i ögonvråna syntes i kölden, man hade ju endå rimfrost runt ögonen.  Klumpen i bröstet och knuten i magen försvann ingenstans. Usch vad jag är besviken. Arg. Ja bitter faktist.  Detta år igen.

Är det sommar nu?


Oj kära barn, nej, inte ännu. Mätaren visade -13 på morgonen men det var solen som fick Trapp att undra över om det kanske nu är sommar. Tror inte han riktigt förstod då jag sade hur många månader det är kvar till hans födelsedag han så väntar på och redan bjudit in både vuxna och barn till.

"Våra" ängar. Vid ladan (som det snart flyttar in ponnyn i) har vi vår palsta som sover vintersömn. Vackert!  

Hade egentligen tänkt bli inne i parkhuset idag efter klubben då det var såpass kallt för tultisen, men en av "tanterna" hade varit snäll och klätt på Trapp innan vi hunnit dit, så vi blev nu sedan i parken "en stund" som visade sig vara redigt över en timme. Då var Trull så röd i ansiktet och gnällig/ARG då jag vägrade låta honom gunga mer i rädslan över att han sku förfrysa att vi (nå jag) bestämde att vi går hem. Men kära nån sådant väder det är idag, vackert, vackert!


Vinterns projekt kunde vara att lära mig fota snö så det ser lika vackert ut som i verkligheten.

Trapp o nya "bästisen" Kauri  hann leka en god stund i de vackra vinterlandskapen.

Måndag kväll

Vi tog och åt middag tidigt igår, packade min jätteryggväska full med skridskor, bytesvantar, extra tröjor, kakao och pastejer och hängde några hjälmar på den. Pulkorna kom med och två små ishockeyklubbor och så traskade Tripp och Trapp med mig mot bussen. Det var klassträff för Tripps klass, lite utehäng i pulkabacken/på skridskobanan. Det blev en jättelyckad kväll! Det var inte för kallt, runt -9 kanske och jag skrattade i pulkabacken där jag åkte med Trapp som jag inte gjort på en tid då vi föll omkull efter guppor. Sent blev det, vi var hemma först kring nio, men jag tror nog det var värt det! Han är ju inte precis den enda i klassen som kanske är lite trött idag.
Ett ordentligt spel blev det ju med så många på isen
Extra plus fick barnen av att de så snällt tog med Trapp i spelet.
Han fick riktigt beröm då han skrinnade så duktigt för att vara fyra.
Så blev det lite magtankning innan vi gick tillbaka till backen bredvid isen

Där fanns stora hyppyrin i backen och Tripp flög som en fågel i dem. Själv fick jag lite ont i rumpan redan av de mindre.


Då barnen somnat for jag ännu ut i skidspåret, med kameran under rocken. Den blev nog inga bra bilder. Blev mest ledsen. Jag vill flytta till landet. Där snön ligger orörd och vacker. Här bor så mycket folk på området nu att det rör sig folk överallt, det ligger hundbajs överallt.
Blev också lite skrämd där mitt i natten. Som tur lyssnade jag inte på musik just igår, då sku jag kanske inte ha hört hunden som märkte mig skida och blev väldigt upprörd. Huj så den skällde. Stannade genast då jag märkte dens arga skall för den var ju självklart lös där vid skogsbrynet. Hann fundera en lång stund på vad jag sku göra om den bestämde sig för att flyga på mig,innan dess ägare långsamt plumsat fram till den. Hon påstod ju sen att den var sååå snäll och säkert bara blev rädd. Men ja, hur ska jag kunna veta vilken hund som är snäll och vilken som inte är det. Blev ju biten i benet av en då jag cyklade över ängen här en sommar. Inte hårt, men endå. Denna ägare tackade dock mig, riktigt uppriktigt, för att jag gjort det smarta och stannat. Men hur många små sku inte bara ha skidat iväg för brinnkära livet ifall en stor hund bestämmer sig för att hata skidor plötsligt..



Märkte plötsligt en skylt jag inte märkt förut. Struntade i den. Sorry,det är ju "min" rutt! 

söndag 29 januari 2012

På tumis

Det var bara minstingen och jag idag. Lugnt och stilla. Så lugnt att vi hade tv:n på som bakgrundsljud så inte jag behövde hålla låda hela tiden.
Han är nog en go´liten typ. Pysslade med sitt medan jag var dåliga mamman som läste bloggar.
Blev störd på att han hade hårtofsar i ögonen hela tiden och tog (lite!) till saxen.
Lite tofsar fick dock stanna kvar i nacken.
Dagens grej; att klättra upp på stolen och trycka på tangenter eller nåt konstigt med musen.
Bonus: Gissa vilken blogg det är på skärmen
Medan jag gick igenom Trapps lådor och lade undan det som var för litet skrattade han åt Micki och hans vänner.
Och med matmutor fick jag honom att hålla tassarna borta från twiststeppern medan jag steppade i nästan en timme innan de större kom hem från svärrisarna.  

 Nu borde jag ta itu med akvariet. Uj. Det känns alltid lika motigt.

Konungens namnsdag

Så hette dagens "event" på facebook. Min kusins namnsdag firades alltså i hans och hans sambos härliga nyrenoverade lägenhet. Vi fick en massa mums att äta och minstingen, som plötsligt hade en släng av blyghet och verkade väldigt trött och slapp, var lugnt i någons famn största delen av tiden.

 Resten av tiden ville den nyfikna ettåringen pillra på allt "förbjudet" och farligt,slänga fast dörrar, skåpdörrar och wc-byttslock samt klättra upp och ner på kökspallen.

 Men som sagt han satt också lugnt och stilla och kramade om sitt mjukisdjur Samu i famnar.

 I ett hörn i det fint inredda vardagsrummet står en sådan här liten manick. Ganska rolig!

Ja och som sagt var det inte ont om gott att äta! Här är till exempel en del av de mängderna runebergstårtor han bakat. Jag var ganska nöjd då jag fick hela fyra stycken med mig hem också! (Tack!)

fredag 27 januari 2012

Planeringsmöte

Sådant ska jag på idag. Inte vad som hellst för planer heller. KBG, alltså Kårbölegänget, vännerna från första klass vidare ska träffas och planera hur vi ska fira det att vi fyller 30 i år. Planen är någon liten resa någonstans. Själv tycker jag redan en liten kryssning vore bra, vårt hushålls budget räcker kanske just till det om vi lite stretchar, men vi får se vad de andra tänker. Knytkalas och ett par sliskiga sider står alltså på agendan om någon timme. Nice! :)

Det bästa från igår

Var väl hur det fick mig att le då jag såg hur en pappa for hem med sin dotter från parken. Den långa pappan åkte i hård fart iväg på skidor, med dottern efter på en stiga, utrustad med stora skidglasögon och det bredaste leendet upp till öronen.

Ja och så åt vi pannkaka till efterrätt på kvällen.

Annors var det mer en dag man sku kunna stryka bort från minnet. Så trött att jag tom. glömde trycka på stop knappen i bussen på vägen hem från skolan på morgonen var det inte en mamma med de önskvärda långa nerverna här hemma tyvärr..

Men jag steppade endå en halv timme på kvällen, tills Trull vaknade till för en längre stund. Men sku nog ha behövt lite högre puls en lite längre tid för att det sku ha hjälpt mot det dåliga humöret bättre.

torsdag 26 januari 2012

Onsdag, igen.

Väckning halv sju. Efter kanske fyra timmar av hackig sömn. Slet upp en trött pojke och fick oss iväg till skolan till åtta. Promenerade nästan en timme på oplogade vägar. Man kan undra varför fotgängarna helt kallt glöms bort längs tom. huvudgator i Helsingfors. Där plumsade och slirade jag i cykelspår, de enda som tydligen orkade ta upp kampen och inte bara tog bussen istället. Plockade upp ett par fina monon från som jag köpt via huuto. Som nya.
12€ för ett par salomon monon, inte ett endaste ett märke av att de sku ha använts.
 Hem för en stund, tog en liten lur och åt lunch med resten innan sambon for på jobb och jag och de yngre åkte efter brorsan till skolan. Bra träning att skuffa vagnen då det bara kommer mer snö hela tiden.

Trapp åkte nöjt i isbanan på skolgården medan vi väntade på Tripp
som ville se på nånslags dockteater innan vi gick.
Så åkte vi till Östra centrum för att hämta de nya glasögonen.
De hade roliga förstorande speglar tyckte de två äldre.
Snygga blå bågar med fotisbollar på
Lite stora ännu kanske,men han växer ju så fort! Tycker de passar honom fint! 

För duktigt samarbete hos optikern fick han en bobsläde som snabbt provades innan vi gick hem
o kära nån så jag var hipp bland folk. Yllestrumpor,yllebyxor som bara ryms under tightsen och vriststöd då de igen håller på att säga upp kontraktet. Lämnade endå ylleblusen hemma. Dem har jag levt i nu hela vintern, tur att man har några att byta mellan. 






onsdag 25 januari 2012

Farlig backe!

Jag gjorde ju mer igår. Skidade till exempel. Sex kilometer ungefär, på en timme. Dessutom gjorde jag nåt som var lite utanför det jag brukar pyssla med. Har nämligen blivit lite av en mes då det gäller spännande saker. För mig räknas det som spännande att åka utför ett berg med skidor på, i en backe där det finns en skylt, en skylt med texten Farlig backe. Men igår gjorde jag det. Klättrade uppför vägarna på bergssluttningar,med skidorna på denna gång, och åkte glatt ner för backen. Det hjälpte mycket att där nu finns ordentliga skidspår! Man kan lita på att man inte flyger rakt mot de tjocka trädstammarna i skogen utan verkligen hålls i spåret.
Vet ni, jag njöt! Tänkte på hur alla som hatar vintern borde dra på sig ett par skidor och bra kläder och ta sig ut i ett skidspår i skogen. Så där var vackert! Så, så vackert. Att rytmiskt skida fram där gör nog varje själ lite lyckligare, tror jag! Att få skida enda fram till husets dörr var dessutom lite bonus. Inte alla dagar det lyckas utan problem.

busy,busy

Ibland känns sambons kvällstursveckor långa. Som när marken är tjockt täckt av snö ingen har hunnit ploga. När tre ungar ska ha stora högar med kläder på sig innan man kommer någonvart. Tidiga morgnar, halv sju är de flesta redan uppstigna, funkar inte med att väcka bara skolpojken.
Men det kunde vara värre. Nu har vi endå allt på det klara med jobbturerna, behöver inte längre fundera på om det nu var kväll eller morgon denna dag, så var det ännu förra året. O så finns det ju de som hamnar dra hela lasset själva. Inte klaga.   Men lika trött är jag utan klagomål också..

Igår var det full rulle igen, från morgon till kväll. Åtta vände jag hemåt från skolan. Via butiken, med ryggsäcken full med försenade bibbaböcker, till biblioteket (som ju ännu var stängt,duh, tur såg en vänlig bibliotekarie mig genom fönstret och frågade ifall jag ville ge henne böckerna). Hem och fylla matsäcken till Trapp, kakao i termosen, kläderna på och ute genom dörren iväg till klubben.

Halarproblemet löst, köpte en ny för -50. Ciraftec, nytt märke för mig, hittills verkar den bra.
 Hem en sväng, försökte ta en tupplur men har väl glömt hur man sover. Mat i magarna och ut i parken med Trapp efter klubben. Tänk, man såg lite av solen också!
solen! 

Så tappades en av de gamla backhopparna bort i simbassängens snömassor. Tråkigt tyckte i synnerhet jag, den har jag ju lekt med som barn. 

Vackra vyer  man får njuta av. Men det blåser alltid förfärligt. 
Lite pulkaåkning och så traskade vi hemåt (med stop i alla höga snöhögar)

Vinterns absolut bästa plagg. Han fick den till namnfesten förra vintern, använde den hela den vintern också  så den har varit värd sitt hiskeliga pris. 
Så följde någon timme av tjat, gnäll och tandgnisslan innan jag fick dem utlockade igen. Målet - skridskobanan, igen. O så de var duktiga! Trull var lite purknare så jag hade lite att pyssla med för att inte han sku slänga sig raklång och bara yyyyla, men det gick och alla var glada och nöjda igen, tills det var dags att gå hem.

Starka pojken drog lite tyngre klimpen mot isen

Pupun var nöjd i pulkan en tid

Trapp hölls redan längre tider på benen och gled tom lite fram emellanåt, istället för att bara gå.

och så gick vi hemåt efter lite varm kakao för att i racerfart göra middag och äta den.
Nu drog Tripp den lite lättare klumpen, hela vägen hem. Han hjälper redan en hel del! 

tisdag 24 januari 2012

Premiär

Igår, efter timmar av tjat,hat,gnäll och allmänt dålig feelis från skolpojkens håll fick jag utlockat dem till isen. Det var inte lite saker vi hade med då vi förflyttade oss till isen man ser från vår balkong. För att komma dit med vagnen hamnar man dock gå en rätt lång omväg för tillfället då det är så mycket snö runt omkring. Väl där var det bara idel glada miner och de var båda så duktiga, vingliga men duktiga! Tripp satsar på fart medan Trapp verkligen koncentrerar sig på att hållas uppe på benen. Eftersom där var så mycket snö på isen fick också Trull vandra omkring, med en hjälm på huvudet såklart. Föll gjorde han dock inte, lika bra så!

Han har varit klängig,sur,konstigt lugn och sovit dåligt.
 Nå det tränger ju en tand igenom i övre käken visade det sig! Att man inte fattade det före kommentaren i inlägget under..Det är ju liksom tredje barnet. 
Vårt ekipage
Den nöjda ungen, äntligen platt mark,fast vi är ute! 

Innan vi for hände det en lite krockolycka, jösses ett sådant ljud det kom, jag var säker att det sku ha blivit hjärnskakning, igen.Efter lite nedfrysning med grönsakspåsen var han dock färdig att gå ut till isen. TUR! 

måndag 23 januari 2012

Valdagen


Inte så mycket bättre än lördagen faktist. Vet inte vad det tog åt alla familjemedlemmar detta veckoslut, bara ett enda gnällande och korta nerver med tillhörande gräl. Tråkigt. Mot kvällen gick vi för att rösta, hela familjen. Då vi kom fram till skolan där man tidigare röstat var där dock mörkt, röstningen skedde denna gång i skolan i andra endan av området. Gick in till butiken medan pojkarna blev på skolgården för att klättra i snöhögen med pappan, så fortsatte patrasket sin promenad mot nästa skola. Tänkte att vi tar den kortare vägen. Nå, den kortare vägen var ju självklart inte plogad. Tur nog trivdes den yngsta i pulkan den vägen så jag fick skuffa bara matuppköpen i vagnen på den smala stigen där bara hälften av vagnen rymdes, svettigt värre. Tripp var duktig storabror och drog en nöjd Trapp i pulkan hela vägen, han börjar nog vara stor och stark, min älskling.
Låtsaspromenera! 

Vid valstället, i nya rocken. 
 Medan de större gick till den hemska (läs mycket farliga,med bergsguppar och lite för mycket träd) pulkabacken gick vi hem för att dammsuga och sätta pannkakan (som sambon gjorde!) i ugnen med minstingen då hans händer igen var så kalla.

inspekterar den trasiga sugdelen

mitt söta hippibarn i sängen där han borde sova.
 Det där med att sova har dock inte riktigt gått hem, börjar bli galen, han vaknade säkert 4 gånger i timmen hela natten..

lördag 21 januari 2012

Lördag

Den sämsta på länge.
Kvällen räddades dock lite efter en skidtur, en som gick lite längre in i skogen, med alla backar där finns. I en uppförsbacke hamnade jag tom. ta av skidorna,som var alldeles för hala- igen, och gå upp sista biten. Förra gången var det ju för klibbigt, nu var det för halt. Aldrig är det passligt. Det är lite svårt att veta hur kallt det är på åkrarna också, balkonmätaren visar alltid lite varmare. Emellanåt hamnade jag plumsa i snö upp till knäna, och göra nya spår igen. Lite på 4,5 kilometer hann jag med på sådär 40 minuter.
Nu kanske jag överlever morgondagen lite bättre, hoppas vi!

fredag 20 januari 2012

Mera snö

Ja tack,det vräkte ner mer idag. Och idag hamnade vi bege oss iväg mot skolan mitt i snöfallet. Fast idag var det inte lika storm som igår då det inte blåste. Men nog var det jobbigt att ta sig fram med vagn då de inte hunnit ploga på en tid. Med pulka sku man ju ha kommit bättre fram, men då den där stackars lilla avskyr snön i ansiktet var det inte ett alternativ så länge det snöade. Då vi kom till skolan föll det bara lite lätt snö så då ville han genast ner och traska, det börjar verkligen vara en kamp att få honom  ner i sitsen (tjutandes) då vi ska gå. Idag vrålade han då han absolut sku gå i den lite djupare snön, han sku vara med storebror, men då snön ju nästan nådde honom till knäna och han inte fattade varför framfarten stannades..Inte lätt att vara liten ibland. Ilskan skingrades dock för en stund då han fick åka ner för isbacken på skolgården i min famn några gånger, OJ så han tyckte det var roligt. Tyckte ju faktist själv också det var riktigt skoj!

älskar förresten nya vintermössan

Här visar Tripp hur man ska glida fram.
Han är lite väl modig också med sina tricks där, är lite rädd att det går dåligt en dag.
 Kvällen var riktigt äcklig. De två äldre bara grälade och slogs,gnällde och skrek. Det har varit en jobbig vecka.Den lilla var bara trött då han inte somnade på skolvägen och hängde mest gråtandes i mitt ben då jag försökte laga mat. Han fick stackarn också lida av brödernas ilska och fick ont  två gånger då de båda lyckades göra nåt med honom (visserligen i misstag tydligen). Stackars liten.

Nu ska jag ta och hänga upp några maskiner byk och så ska jag se om det kommer nåt i dumburken. Imorgon får jag ta itu med städandet av denna explosion till hem..


Ja och angående försöket med halarfixandet med reflextejp. Nej, det funkade inte! Idag, efter någon timme i snöfallet och redigt isbacksåkande i olika ställningar föll den av innan vi kom in genom dörren. Snopet!

Så länge det goda varar

Så njuter jag. Man vet ju aldrig när det smälter bort, det fina vita, som täckt marken och träden och lindat in trakten i tystnad. Har inte ens behövt lyssna på musik då jag skidat, det hörs så lite oljud då snön dämpar ljuden.  Igår blev det en halv timme långsamt skidande/skidgående,snarvlandes i telefon och sådär förtio minuter ordentligt skidande. Men det var tungt och lite farligt. Eftersom jag igen bara halkade omkring i förrgår lade jag på riktigt ordentligt med klister under skidorna igår, och så var det ju sådär 0 grader då jag kom ut, snöbollsväder alltså. Så stannade jag packades snön under min varma fot och annors också fastnade snön väldigt fort under skidorna och gjorde att man tvärbromsade emellanåt på någon snöfläck och tänkte falla.. Dessutom fick jag igen göra nya spår omkring ängarna och åkrarna och nu var där redigt med snö att plumsa igenom, bra motion, fast nåt "flygande fram" var det nog inte frågan om.. Men oj vad skönt med lite variering till springandet! Inte kanske lika effektivt och uttröttande på samma sätt men det lugnar nog själen det också, att få ta sig fram i vackert vinterlandskap!

torsdag 19 januari 2012

Funniest homevideos..

Eller så inte, enligt mig. Vet inte vad som flög igenom Trapps huvud. Tilapäinen mielenhäiriö.. Som man sku säga på finska. Tur hände inget med den lilla.

Ett försök

Trapps halare (overall alltså) gick ju sönder förra veckan i parken på nåt sätt. En reimatec. Med en lång rispa på ryggen, hela vägen igenom tygen. Använde hans sämre halare några dagar medan jag funderade på vad jag sku hitta på. Jag har tidigare försökt lappa med sådanadär regntygslappar man får från de flesta större butiker men de brukar skrutta sig vid regn,lossna från kanternaoch ser lite fula ut, tyvärr. Så imorse var det snöstorm och jag ville att han sku få ha sin varmaste halare på. Fundera, fundera. Så slog det mig. Reflextejpen! Vet ju inte hur länge det håller men det är ju enkelt att byta ut. På köpet kom ju också bättre synlighet i mörkret, ett stort plus!

Tadaa!! En orm! (Tjock och lite ojämn,men nog ser man ju vad det är!)

Snöstorm

Det var det idag. Fick ploga fram med vagnen till och från parken ett par gånger,till och från klubben.Minstingen gnällde och grät bara då snön piskade ansiktet trots att han satt djupt under vagnhuven. Försökte bära honom i manducan under skyddet jag sydde förra vintern, nä, bara gråt. En halv timme plågades han, sen gav jag upp. Sambon undrade varför det var en jättepöl i vår tambur då han kom hem. Då kan jag tala om för er att jag försökte sparka och borsta bort det värsta från vagnen då vi kom in!
Sorry, usel bild, ville inte att kameran sku bli dyblöt och babyn bara gnällde.

Istället för utelek blev det Beyblade lek för hela slanten för Trapp. För första gången på länge lekte han faktist hellre än spelade. Vad var det som fick honom så fängslad då,undrar ni? Jo, snurror, en modern version av den urgamla leksaken. Båda är helt fängslade och sover tom med dem..

Vi provade på olika banor där de kan snurra, han har äntligen lärt sig skicka iväg dem själva och är nöjd! 
 O så kom nya rocken, andra gången. Den första var alldeles för stor så den fick jag skicka tillbaka och fick en i mindre storlek istället. Nu är jag nöjd. Den är riktigt fin!

Ett kalas

Försenat stånkade vi in oss i tamburen hos min gamla klasskompis, hela patrasket, efter skolan igår. Den fina, tuffa flickan A fyllde fyra då de var långt borta i Nepal och igår firades det med Pippitema och flera små typer kring det (sååå snygga) bordet. Barnen kom bra överens fast de inte träffas på jättelänge (och A:s två dagiskompisar hade de ju aldrig träffat förr) och de hade det roligt i barnrummet medan de två yngsta höll sig lite mer i närheten av oss föräldrar.
Hem kom vi olovligt sent för en vardagskväll med skola åtta följande morgon men ibland får man nog unna sig lite roligt också mitt i veckan tror jag. Efter en doggybag bulle i bussen för de två äldre var det bara rakt i sängen efter tandborstningen. Får se hur min käre förstfödda ser ut då de kommer hem från skolan bara..

Härliga ungar kring det härliga bordet

Lilla gubben kakan med dekorationen gick bra åt. 

och denna söta gumma fick två inbjudningar till folks hem. ;) Hennes mamma höll henne dock kvar hemma.